danaYaron Cohen rođen je u Tel Avivu – Izrael 1972. godine. Najmlađi od troje dece, buduća Dana International, bio je u veoma bliskim odnosima sa majkom. Dana je bila veoma kreativno dete i pokazivala je interesovanje za muziku i ples u ranim godinama. Sa 14 godina njen talenat joj je doneo ulogu u predstavi Joseph and the technicolor dreamcoat. Njen san da postane pevačica javio se jedne večeri dok je pratila Evroviziju i nastup izraelske dive Ofra Haze . Kako je Dana rasla shvatila je mnoge stvari o sebi. Iako joj je po rođenju pripisan muški pol, Dana je shvatila da se oseća kao žena. U ranom detinjstvu oblačila je odeću svoje sestre i kasnije usvojila ime Sharon – ženstveniji oblik od Yaron. Umetničko ime Dana International usvojila je kasnije.

Prijatelji Lior i Shmulik Seadia upoznali su je sa klupskom scenom Tel Aviva. Verovali ili ne, bila sam bubalica i redovno radila domaće zadatke i pevala u horu, kaže Dana na svom veb sajtu. U 16. godini Shmulik me je po prvi put odveo u diskoteku. Gledala sam raznobojnu svetlost, tela koja se mrdaju i slušala muziku. Bila sam totalno oduševljena i hipnotizirana. Njena fascinacija klupskom kulturom uticala je na njen izgled i na njen rodni identitet. U to vreme umetnici kao Boy George, Cyndi Lauper i Annie Lennox doneli su modu androgenosti. Tada je upoznala Ofer Nisima, s kojim se sprijateljila i koji je postao njen mentor i menadžer. Nisim se bavio stvaranjem svoje sopstvene grupe ali je odlučio da svu pažnju usmeri na buduću divu Danu.

Dana je prvi put nastupila kao drag queen pod imenom Sharon i osvojila publiku pesmom My Name is not Susan Whitney Houston. Iako originalna verzija nije doživela veliku pažnju Danina verzija je postala veliki hit. Kao što možete zamisliti njen estradni imidž nije prihvaćen od strane većine u religioznom Izraelu, koja je smatrala (i još uvek smatra) da to udarac na njihovu kulturu.

Uprkos svemu, Dana je izdala svoj prvi album Danna International 1993. godine. Iako se njena persona nije dopala većinskoj publici, njena muzika definitivno jeste. Mešavina dens pesama na engleskom, jevrejskih folk pesama i arapskih obrada, njena muzika koja projektuje sreću i slobodu dotakla je mnoge. Novac koji je zaradila uspehom prvog albuma potrošila je na operaciju prilagođavanja pola u Engleskoj. Njen drugi album Umpatampa izdala je 1994. godine sa kojeg se izdvojila pesma Lalya tov, Eropa koju je izvodila na izboru za pesmu Evrovizije 1995. godine i osvojila drugo mesto. Iste godine izdala je treći album Eptampa.

dana2 Njena slava proširila se i na okolne zemlje, a tako i kontraverze. U Egiptu je postala je ikona među mladima, dok je Vlada izdala saopštenje da veruje da je Dana International u stvari agentkinja Mossada. Zbog lošeg uticaja na egipatsku omladina njena muzika je zabranjena, ali se njena muzika mogla naći na crnom tržištu. Dana je posetila Egipat ali je joj je kasnije zabranjen ponovni ulazak u zemlju.

Album Maganona izdala je 1996. godine, dok se njena slava proširila na Evropu i Ameriku. Dve kompilacije izdala je 1998. godine, jedna je bila namenjena lokalnoj publici dok je Dana International: The Album bio namenjen evropskoj publici. Iako zauzeta promocijom albuma, našla je vremena da se uključi u kulturološke, političke i seksualne debate.

Po drugi put je nastupala na Evroviziji 1998. godine i pobedila pesmom Diva. Izrael je pre toga dva puta pobedio na Evroviziji 1978. i 1979. godine. Vladala je nacionalna euforija zbog pobede ali verske vođe uspele su da je pomute. Izrael je još jednom pobedio na najprestižnijem muzičkom takmičenju ali ih je predstavljala žena koju su neki smatrali antitezom jevrejske vere. Dana je dobro podnela čitavu aferu i pri povratku iz Engleske izjavila: Ja sam građanka Izraela, predstavljala sam Izrael i zastava koju sam držala u ruci bila je Izraelska zastava i zbog toga sam ponosna.

Dana je nastavila da snima. Snimila je album Free u čast grupe Bee Gees. Dana još nije iznela javno svoje planove da osvoji Ameriku, iako tamo ima dosta obožavalaca što se može videti na internetu i noćnim klubovima u velikim gradovima.

Ona nije prva trans žena ili drag queen koja ima uspešnu karijeru – Divine, Rupaul, 1.8.7 – ali ona je morala da se bori sa neprijateljskim okruženjem i u tome je uspela. Činjenica da je Dana smogla snage da se nosi sa svojom porodicom, okolinom i napadima od strane verskih vođa pokazuje da je ona izvanredna žena koja je puna optimizma, što je čini internacionalnom divom.

Izvor: www.queeria.com