divine Glumac sa velikim potencijalom menjanja karaktera, pevač u noćnim klubovima, internacionalni kult i zvezda koja se najčešće pojavljivala kao transvestit u svojim predstavama i filmskim ulogama, Divine je tek postala poznata zbog svojih uloga u filmovima John Waters-a u kasnim 60-tim i ranim 70-im.

Rođena je kao Harris Glenn Milstead, 19. oktobra 1945. godine u Townson-u Maryland, buduća zvezda je odrastala u predgrađima Baltimora. Njegovi roditelji, Bernard i Diana Francis Milstead, bili su darežljivi i blagi, možda zato što su Harrisa maltretirali u školi jer je feminiziran. Kada je imao 12 godina porodica se preselila u Lutherville, drugo predgrađe Baltimora. Porodica je živela samo šest kuća od Harisovog vršnjaka John Waters-a.

Waters, prijatelj iz komšiluka, bio je odgovoran za kreiranje Harisovog umetničkog imena i stvaranje neverovatnih uloga za njega.

Dve scene iz Watersovih filmova doprineli su da Divine postane kultna zvezda. U Pink Flamingos (1972.), Divine jede pseći izmet, tako da bi njen karakter mogao da dokaže da je “najprljavija osoba na svetu”. U filmu Female Trouble (1975.), njen karakter Dawn Davenport bude silovana od strane prljavog starijeg muškarca Earla, kojeg takođe glumi Divine (uz pomoć dublera za pojedine scene). Divine se takođe pojavljivala u filmovima Polyester (1981) i Hairspray (1988), koje je režirao Waters; Lust in the Dust (1984), koji je režirao Paul Bartel; i Trouble in Mind (1985), koji je režirao Alan Rudolph.

Posle filmskih uloga, Divine je postala slavna sredino 70-ih godina i izvodila je kemp predstave i disko nastupe u San Francisku. U kasnim 70-im i ranim 80-im, Divine je snimala filmove i nastupala širom sveta. Postala je slavna u Australiji, Engleskoj, Holandiji, Izraelu i naravno u Americi.

Divine je često imala problema da snima u Sjedinjenim državama ali njene pesme Walk Like a Man i I'm So Beautiful, koje je izdala 1985. godine postali su veoma popularni kako u Americi tako i u inostranstvu. Tokom 80-im godina, Divine je bila čest gost u TV emisijama i emisijama kablovske televizije, kao i na manifestacijama za poznate ličnosti. Ali život pun putovanja i napora uticao je na ovu zvezdu.

Profesionalno, Divine je postala Holivudska zvezda i prepoznat je njen talenat i kao transvestita i kao obične persone, kao glumice tako i pevačice. U svom životu van scene, Divine je imala problema u ljubavnom životu, sa gojaznosti i finansijama.

Waters ju je 1988. godine angažovao za film Hairspray. Njen lični i profesionalni život je opet počeo da se popravlja. Film je doživeo uspeh i pristizale su nove ponude za interesantne uloge kao i mogućnost za još veću slavu koju je Divine toliko želela. Ali Divine umire u snu, zbog srčanih problema, 7. marta 1988. godine.

Njena popularnost nije rasla samo zbog njenog talenta već i zbog njene otvorenosti da učini apsolutno sve, bez obzira koliko to bilo bizarno i subverzivno, da bi dostigla slavu.

Harris Glenn Milstead je stvorio personu, koja i danas preko videa i dvd-a, prikazuje svoj divlji izgled, jake i snažne gestove i ogromni talenat koji i dalje privlači nove obožavaoce širom sveta.

Izvor: www.queeria.com