Na ovogodišnjem takmičenju za najbolju pesmu Evrovizije, Austriju će predstavljati pevačica Končita Vurst. Končita Vurst (Conchita Wurst), rođena je kao Tom Nojvirt (Tom Neuwirth) 1988. godine. Na muzičku scenu Austrije stupa 2006, učešćem u šou programu „Starmania“, gde završava na 2. mestu. Prvi put nastupa u drag-u, kao dugokosa pevačica s bradom 2011, u okviru šoua „Die große Chance”. Od tada, Končita u svojoj biografiji beleži brojna učešća u različitim rijaliti programima.

2012. je nastupila na austrijskom nacionalnom izboru za predstavnika na Evrosongu u Bakuu, gde je zauzela 2. mesto, iza hip-hop grupe „Trackshittaz“.

Ova drag diva je mnoge i razljutila – napravljena je fejsbuk stranica sa 40 000 fanova, čiji je cilj da na silu izbaci Končitu sa ovogodišnjeg kemp takmičenja.  Dakle, oko njenog učešća se ipak podigla prašina. Međutim, Austrija nije jedina zemlja u kojoj se Končita bori sa zatućanošću – u Belorusiji postoji inicijativa za zabranu emitovanja Evrovizije jer taj šou postaje „leglo sodomije“, a  Končita predstavlja nešto što nije u skladu sa pravoslavnim hrišćanskim zakonima, kako kaže jedan od pokretača ove peticije.

Pružamo punu podršku ovoj divnoj takmičarki sjajnog glasa i scenske pojave, i želimo joj puno uspeha na ovoj najgej, najkemp manifestaciji, koja je poznata po preteranim kostimima, glamuru i kič tekstovima pesama.

Ovo je numera kojom će Končita predsavljati Austriju na 59. Evroviziji, maja meseca u Kopenhagenu:


Zvanični spot za predstavničku pesmu:


Poslušajte Končitinu pesmu sa austrijskog predizbora za Evrosong 2012:

 
Conchita Wurst1
 
conchita-wurst2
 
conchita-wurst-3

Uredila: MJ