Škola “Moća Selis” u Buenos Ajresu nije obična škola: to je srednja škola za transeksualce i transvestite. Kako piše AFP, škola je otvorena 2012. godine, a glavni cilj je da pomogne transvestitima i transeksualcima da pokušaju da promene svoje živote, “odvlačeći” ih od prostitucije.

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 odsto transvestita i transeksualaca u toj zemlji uključeno je u prostituciju, a čak 85 odsto odustane od školovanja. Školu “Moća Selis” trenutno pohađa 40 učenika. Između ostalog, uče kuvanje, modni dizajn, bodi-art.

trasvestiti- Kad sam na ulici, drogiram se, trošim novac, ne radim ništa. Ne idem u školu, smucam se okolo. Sad pokušavam da uradim nešto ”kako treba”, da nađem neka nova interesovanja. Poput kuvanja. Ranije nisam imala taj poriv, ali sad ga imam – priča za AFP Danijela Merkado, koja uči da kuva. 

Kad je imala 13 godina, bila je dečak: otac ga je tukao kad je saznao da je homoseksualac i nije mu dozvoljavao da se druži sa braćom i sestrama jer je mislio da bi moglo biti “zarazno”. Pre nego što je saznala za “Moća Selis”, Danijela je skoro 15 godina provela na ulici.

Školu finansira država, a oni koji je uspešno završe dobijaju diplome. Plan i program je organizovan tako da učenicima ne oduzima uobičajeno “radno vreme” na ulici – u prostituciji, objašnjava profesorka grafičkih umetnosti Debora Kunja Alvares:

-Ideja je da se časovi održavaju tokom dana, ne ujutro, zato što oni spavaju duže – pošto rade noću. Ideja je, dakle, da nastavu držimo po podne. Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki koju su ubili policajci pošto je odbila da im da “novac za zaštitu”. Kako navodi AFP, takvi napadi nisu neuobičajeni za transseksualce u Argentini.

Njihov prosečan životni vek je 35 godina – zbog nasilja kojem su izloženi i opasnih bolesti koje se prenose seksualnim putem.

skola-transvestiti- Danas su u stanju da vide da imaju budućnost, da mogu da planiraju, sami da odlučuju i učine da se planovi ostvare. Niko drugi ne bi trebalo da odlučuje u njihovo ime – kaže koordinator obrazovnog tima Fransisko Kvinjones.

Argentina je legalizovala gej brakove 2010. godine. Dve godine kasnije, parlament je usvojio Zakon o rodnom identitetu, koji dozvoljava transvestitima i transeksualcima da se izjasne o rodnoj pripadnosti onako kako je oni vide. Prva generacija maturanata trebalo bi da završi “Moća Selis” 2014. godine.

Preuzeto sa www.telegraf.rs

Pogledajte video: