Umetnik koji trenutno živi u Torontu,Vin Nili, autor je projekta autoportretskog tipa pod imenom "Od Ženskog ka Muškom", kojim dokumentuje istraživanje sopstvenog rodnog identiteta. Nili dokumentuje svoje putovanje od ženskog ka "muškom" nedeljnim fotografijama, snimanjem glasa i raznih predmeta koji predstavljaju poseban deo ili trenutak njegove tranzicije.

Kao trans queer umetnik koji je fotografisao mnoge ljude u okviru queer zajednice, Nili nikada nije imao intimni pristup procesu fizičke tranzicije neke druge osobe. Onog trenutka kada je shvatio da će krenuti sa hormonskom terapijom, odlučio je da u potpunosti zabeleži ovo iskustvo, koristeći jeftinu instant kameru.

neilly2

neilly3

neilly


Uz korišćenje obaveznih navodnika uz termin "muško, muškarac", Nili smatra da je nejgov trans identitet u stalnom pokretu i menjanju: "Potpuno sam siguran u svoj trans identitet. Moj identitet nije binaran na način na koji društvo očekuje da bude. Kada heteronormativno ili mejnstrim društvo zamišlja telo rođeno kao žensko koje prolazi kroz proces tranzicije kako bi postalo telo koje se percipira kao muško, postoji uvreženo interpretiranje te osobe koja je po njima onda "od ženskog ka muškom" ili FTM. Ovakvo FTM iskustvo je tipično za mnoge, možda i većinu trans osoba, ali za neke druge trans osobe je potpuno pogrešno, tj. one se ne pronalaze u njemu. Ja se uopšte ne identifikujem kao muškarac. To što to stavljam pod navodnike, treba da predstavlja izazov tome šta znači biti trans maskulina osoba. Ako "muškarac" stavim pod navodnike, onda to može da eliminiše deo stigme koja ide uz shvatanje da postoji samo jedan pravi način tranzicije i samo jedna vrsta trans iskustva.

neilly4

neilly5

neilly6

neilly7

neilly10

Prevod: MJ

Izvor: beautifuldecay.com