I dok profesionalni portfolio fotografkinje Klaudije Gonzales čine portreti klasične modne fotografije, njen lični rad ukazuje na nešto drugačiji fokus. Za seriju fotografija pod nazivom Usklađivanje, Klaudija je sarađivala sa organizacijom CENESEX - Kubanskim nacionalnim centrom za seksualno obrazovanje, i na taj način nam omogućila uvid u transrodnu zajednicu Kube, kroz fotografije pre-i-posle osoba koje prolaze kroz proces usklađivanja pola putem operativnih zahvata.

Koncipiran kao dve fotografije – jedna prikazuje osobu onako kako je izgledala pre procedure, a druga posle – svaki par u seriji fotografija Usklađivanje govori o složenosti i zadivljujućim rezultatima jedne odluke koja korenito menja život. Pošto su razlike između fotografija u paru zaista izvanredne, može delovati iznenađujuće da je svaki od njih napravljen istog dana; većina pre-i-posle parova fotografija predstavljaju procese ovih osoba, njihov put od jedne do druge tačke, a ne dokumentuju tipičan dugogodišnji proces promene.

Jasno je da promene u oblačenju, šminka i frizure ukazuju na očiglednu promenu u rodnom identitetu osobe. Međutim, ono što zaista demonstrira neospornu izmenu u samopouzdanju, povišenom zadovoljstvu, i svesti o sebi, zapravo su izrazi lica fotografisanih osoba – često utučeni/e i hladni/e na fotkama „pre“, postaju sigurni u sebe i ozareni na slikama „posle“.

Fotografije pogledajte ovde:

Ashenal

Malú

Denny

Danay

Yanelis

Vanesa

Sissy

Natali

Sahira

Lina

Lady Ross

La Patrona

La Chichi

La fuerte

Cythia

Prevod: MJ
Izvor: beautifuldecay.com