Trans osobe nasilje najviše trpe u zatvorimaOdbačenost od porodice, nemogućnost školovanja, diskriminacija na radnom mestu, izloženost stalnim pretnjama nasiljem dovodi trans osobe u povišen rizik od sukoba sa zakonom, hapšenja i konačno zatvorskih kazni, ističu za Danas u nevladinoj organizaciji Gayten-LGBT.

Kako nam je objašnjeno, neke od njih su uhapšene i procesuirane samo zato što su trans osobe, i to kao rezultat predrasuda pojedinih policajaca da se sve trans osobe bave nezakonitim aktivnostima. Upravo zbog vrlo prisutne diskriminacije prilikom zapošljavanja i na radnom mestu, neke trans osobe odlučuju da se bave seksualnim radom kako bi preživele. U Srbiji seksualni rad predstavlja prekršajno delo za koje se izriče kazna do 60 dana zatvora.

Prema podacima organizacije Sloboda prava, 70 odsto ispitanih seksualnih radnica prijavilo je fizičko nasilje, a jedna je protivzakonito uhapšena i zadržana preko noći u pritvoru. U 60 odsto slučajeva počinioci fizičkog nasilja prema seksualnim radnicama su pripadnici policijskih snaga i to može biti razlog zbog koga one odbijaju da incidente prijave nadležnim organima.

- Trans osobe su diskriminisane u mnogim sferama društva, ali do najintenzivnije diskriminacije i nasilja dolazi u zatvorima. Činjenica je da se trans osobe, češće od drugih osuđenika, suočavaju sa povišenim nivoom nasilja i ugroženosti kada su u zatvoru, jer doživljavaju često maltretiranje i razne opasnosti u celom sistemu. Sve vrste pritvorskih i zatvorskih institucija predstavljaju ozbiljnu opasnost za njihove živote, fizički i mentalni integritet i opštu dobrobit - ističe za Danas Jovanka Todorović iz Gayten-LGBT.

Odnos sa policijom, uslovi u pritvorima i zatvorima, dodaje naša sagovornica, ne samo što mogu da budu traumatični za trans osobe, već su to često opasna mesta sa ugrožavajućim situacijama i odnosima, posebno za one koji se ne uklapaju u rodno binarnu matricu muško-žensko. Ona naglašava da biti trans osoba u zatvoru često znači svakodnevno ponižavanje, fizičko i seksualno zlostavljanje.

- Drugi osuđenici smatraju da "ako oni imaju penis, onda su oni samo jedna vrsta homoseksualaca". Trans osuđenici navode da su diskriminisani ne samo od drugih osuđenika već i od strane zatvorskog osoblja koje ne razume njihove potrebe i tretira ih s otvorenim prezirom - ukazuje Todorović.

Kako navodi, obim seksualnog nasilja nad trans osuđenicama u muškim zatvorima je mnogo veći nego što se procenjuje, dok su, prema njenim rečima, trans žene prisilno smeštene tamo gde postoji velika verovatnoća da će iskusiti strašno seksualno nasilje, upravo zbog svojih muških genitalija.

Protokoli

Imajući u vidu ovu problematiku, Gayten-LGBT je izradio protokole za regulisanje tretmana pritvorenih trans lica i onih koja su na izdržavanju zatvorske kazne u Srbiji. "Protokoli se oslanjaju na činjenicu da je neophodna detaljna regulativa specifičnih situacija i uključuju sprečavanje seksualnog i drugog transfobijom motivisanog nasilja radi postizanja bezbednosti fizičkog i mentalnog integriteta trans osoba. NJihov smeštaj po automatizmu ranijih praksi u izolaciju ili getoizaciju - posebni, izdvojeni prostor namenjen LGBT osuđenicima - nisu adekvatna rešenja, već dodatno kažnjavanje tih osoba. Protokolima se obezbeđuje i smeštaj u odgovarajuću ustanovu svog društvenog roda. Pretres tela i ličnih stvari mora da bude vršeno u skladu sa ulogom društvene rodne pripadnosti u kome trans osoba živi, a ne anatomskih karakteristika tog lica", objašnjava Jovanka Todorović.

Izvor: www.danas.rs