TransParent CroatiaUdrugu Transparent - inicijativu roditelja transrodne djece i mladih, osnovala je majka transrodnog djeteta koja je vodila dugogodišnju pravnu bitku za svog sina kako bi se ispoštivao njegov rodni identitet i osigurala temeljna ljudska prava.

Tijekom te borbe, osim što se svojski trudila iznaći sve pravne i legalne lijekove koji bi mogli biti učinkoviti u priznanju rodnog identiteta, pohodila je saborske zastupnike i odbore, pisala i odlazila u ministarstva i urede Pravobraniteljice za djecu, Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i komunicirala sa svima od kojih bi očekivala i pretpostavljala da joj mogu pomoći.

Kako je svugdje, među ostalim, dobivala je odgovore da su ona i sin „pioniri“ u tom pothvatu, tako su joj i svi ti uredi slali upite kada bi im se obratila druga majka sa istim ili sličnim problemom. Tako je pomažući sebi i sinu počela pomagati i drugima, bodriti ih i savjetovati.

Godine 2012. postala je inicijator i jedan od osnivača udruge Trans Aid, te volontirala i bila član Izvršnog odbora do kraja 2014, a početkom 2014. donešena je Ustavna presuda posredstvom koje je ishođeno pozitivno rješenje o promjeni spola u dokumentima.

Godine 2015. zaposlila se u Trans Aidu pri čemu je predložila da se osnuje roditeljska inicijativa. Tako je početkom 2015. počela sa radom Inicijativa roditelja transrodne djece i mladih kao sekcija u sklopu Trans Aida. Grupa je rasla i radila na zakonskim problemima, održani su sastanci sa relevantnim tijelima i ministarstvima, redovno su održavani sastanci sa odvjetnicom, te edukativni programi sa stručnjacima za mentalno zdravlje transrodnih osoba i zajednički na kojima se nastojalo doći do rješenja i poboljšanja uvjeta života transrodnih osoba i njihovih obitelji. Organiziran je i Okrugli stol pod nazivom „Šutnjom administracije do višestruke diskriminacije“, koji je imao za cilj potaknuti međuresornu suradnju i ukazati na krive i bezobzirne postupke i pravne zavrzlame koje višesteruko diskriminiraju i direktno povređuju prava transrodnih osoba.

Grupa je imala i sastanke na kojima se za roditelje održavala psihosocijalna podrška pod stručnim vodstvom psihologinje/stručnjaka u području zdravlja transrodnih osoba.

Početkom 2016. Transparent - inicijativa roditelja transrodne djece i madih registirala se i postala samostalna udruga civilnog društva. S obziorm na nepostojanje takvih roditeljskih inicijativa na području regije (zemlje ex-YU), te na sličnost problema i razine društvene svijesti, Transparent se registrirao za rad u području cijele regije, te zaista nastoji pohoditi sve zemlje u regiji i organizirati roditelje da zajednički djeluju, osnažiti ih i poticati razumjevanje, podršku i snagu obitelji.

Trenutno u Hrvatskoj Transparent ima oko 20 članova/ica, i prilaze nam novi. Zaista pokušavamo svima dati podršku i sve informacije koje su im potrebne. Također, s obzirom da već imamo kanale i poznajemo proces rada državnih tijela i pojedinačno pomažemo trans osobama kada zapnu u nekom postupku, upozoravamo državna tijela i urede na nepravilnosti i zalažemo se da se isprave krivi postupci i loše prakse. I dalje dva puta mjesečno imamo organiziranu psihosocijalnu podršku i svakako je to nešto što je potrebno i osnažuje obitelji koje se pokušavaju nositi sa ovim vrlo kompleksnim problemom. Jednom kada osnažimo roditelja i kada mu situacija postane jasnija i razumljivija, tada je u stanju zaista podržati, prihvatiti i razumjeti svoje dijete. Također, tada može dati podršku drugim roditeljima i djeci i osnažiti cijelu grupu i razumjevanjem i djelovanjem.

Također u grupi imamo i podržavamo LGB roditelje, a evo ponovno ovim putem pozivamo i roditelje interseksualne djece da nam se pridruže da im pomognemo.

Upravo kroz neko vrijeme će Transparent u suradnji sa saborskim odborima za ljudska prava i ravnopravnost spolova i još nekim saborskim zastupnicima održati tematsku sjednicu za koju se pomno se pripremamo.

Želimo zasita sve to prenijeti i pomoći roditeljima i obiteljima širom regije, jer eto u borbi smo djelomično uspjeli, odnosno uspjeli smo implementirati zakone posredstvom kojih je sada u Hrvatskoj moguće promjentiti oznaku spola u dokumentima, bez uvjetovanja bilo kakvih operativnih zahvata i tretmana.

Očekuje nas još puno posla, osnaživanja i lobiranja i rada na izmjenama zakonskih regulativa, pravila i normi koje nisu u skladu sa poštivanjem ljudskih prava i uopće stavljaju transrodne osobe u vlo nepovoljan položaj, ali zaista vjerujemo u snagu obitelji te da ljubav, razumjevanje, educiranost i poticanje razvoja društva u tom smjeru mogu učiniti čuda.

Mi smo ponosni na svoju djecu i djeca su ponosna na nas... to je put koji donosi promjene i jedini je pravi put!

Transparent je također uključen u European Network of parent's of LGBTI persons, i nadamo se da ćemo na taj način donijeti promjene na nivou Evrope.

Transparent-u se možete obratiti putem službenog maila : Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., porukom na našoj službenoj Facebook stranicI Transparent Croatia ili putem mobitela : +38591 501 39 59.