Julia EhrtJulija Ert je sinoć u Briselu održala govor na dešavanju European Equality Gala 2016, u organizaciji ILGA-Europe.

Evo kratkog odlomka iz njenog govora:

"Da li je naš posao završen?

Mi znamo da nije. Ne samo zbog toga što ultradesničarski i nacionalistički pokreti u Evropi jačaju, i ne samo zbog toga što prostora civilnog društva biva sve manje.

Već i zbog toga što neke ljude nismo uključili; odnosno nismo se zapravo dovoljno potrudili/e da uključimo sve.

Priznajmo da su mnogi naši uspesi u poslednjih nekoliko decenija pogodovali belim osobama iz srednje i više srednje klase. Tako da možda i jesmo završili/e ako nam je jedino bilo stalo do belih gej muškaraca, i takođe možda smo završili/e ako nam je samo bilo stalo do belih lezbejki, i ako smo se bavili samo određenim zemljama Evrope.

Ali jesmo li završili i kada je u pitanju trans seksualna radnica iz Kambodže koja je emigrirala u neku od evropskih zemalja?

Da li smo završili/e i kada su u pitanju trans osobe koje i dalje moraju da budu sterilisane u 22 države Evrope zbog nečega tako jednostvanog kao što je promena imena i oznake roda u dokumentima?

Šta znači gej brak interseks osobi čije su genitalije uništene pre 25 godina od strane doktora koji nastavlja da veruje da je spasio jedno dete i izlečio ga?

Mnogi/e od nas iskusili su podsmeh i diskriminaciju, i ne smemo da ponavljamo ovaj obrazac u okviru svojih zajednica.

Kada razmišljamo o svojim uspesima, treba takođe da porazmislimo za koga su oni bili važni.

Postavimo pitanje sebi: Na koga smo to zaboravili/e? Koga isključujemo?"

prevod: MJ
Izvor: TGEU