Američki urođenici imali su 5 rodova pre nego što su im evropski kolonizatori nametnuli rodne uloge

Američki urođenici su tek nakon dolaska Evropljana prihvatili ideju o rodnim ulogama. Po njima nije postojao nekakv skup pravila kojih su muškarci i žene morali da se pridržavaju kako bi bili smatrani za „normalne“ članove i članice svoga plemena.

Štaviše, osobe koje su imale i muške i ženske karakteristike smatrane su obdarenim, i stoga sposobnim da vide stvar iz više uglova. Prema vebsajtu Indian Country Today, sve urođeničke zajednice prihvatale su sledeće rodne uloge: „Žensku, mušku, two spirit žensku, two spirit mušku i transrodnu.“

„Svako pleme ima svoj poseban naziv, ali postojala je potreba za univerzalnim terminom koji bi generalna populacija mogla da razume. Pleme Navaho two spirits zove Nádleehí (onaj koji je transformisan), a kod Lakota je Winkté (ukazuje na muškarca koji ima tendenciju da se ponaša kao žena), kod plemena Odžibve Niizh Manidoowag (two spirit), kod Čejena Hemaneh (pola muškarac, pola žena) - to su samo neki od naziva. Pošto je svrha izraza „two spirits“ upotreba kao univerzalnog termina u engleskom jeziku, nije ga uvek moguće prevesti sa istim značenjem na jezike urođeničkih plemena. Na primer, u jeziku plemena Irokezi Čeroki ne postoji način da se ovaj izraz prevede, ali Čeroki imaju termine za rodnu varijantnost za „žene koje se osećaju kao muškarci“ i obrnuto.“

Kultura „two spirit“ urođenika Severne Amerike bila je jedna od prvih stvari na čijem su iskorenjivanju i zataškavanju Evropljani radili. Prema američkom umetniku Džordžu Ketlinu, ova tradicija morala je biti izbrisana, pre nego što bi se našla u udžbenicima istorije. On kaže da je two spirit tradicija morala biti uništena, pre nego što bi bila u potpunosti zapisana.“

Međutim, nisu samo beli Evropljani pokušali da sakriju tragove ovakvog urođeničkog gender-bending-a (poigravanja sa rodom). Prema vebsajtu Indian Country Today, „Španski katolički monasi uništili su veći deo astečkih zapisa kako bi zatrli urođenička verovanja i istoriju, uključujući i onu koja je govorila o tradiciji two spirit.“ Tokom ovih brojnih napora hrišćana, američki urođenici bili su primorani da se oblače i ponašaju prema novonametnutim rodnim ulogama.

two spirits 1

Jedna od najslavljenijih two spirit osoba u pisanim podacima bila je Lakota borac/kinja pod imenom Finds Them And Kills Them (Ona/j koji ih nalazi i ubija). Oš-Tiš je rođen kao dečak i oženio se, ali je nosio žensku odeću i živeo je kao žena. Sedamnaestog juna 1876, spasio/la je pripadnika svog plemena tokom bitke kod potoka Rosebud, pokazavši tako izuzetnu hrabrost. Na slici desno je Oš-Tiš sa svojom ženom.

U kulturama američkih urođenika osobe su vrednovane prema svojim doprinosima plemenu, a ne prema tome da li su muškarci ili žene. Roditelji nisu pripisivali rodne uloge deci, čak je i dečija odeća bila rodno neutralna. Nije bilo nikakvih ideja, niti unapred određenih pravila o tome kako osoba treba nekog da voli; to je bio prosto prirodan čin koji se dešavao bez osude ili oklevanja.

Bez negativne stigme prema tome što je osoba two spirit, nije bilo nikakvih sukoba unutar plemena niti nasilja ili osvete prema izabranim ljudima iz razloga što su se identifikovali u suprotnom polu ili su bili i jednog i drugog pola.

„Two spirit osobe u Americi pre kolonizacije bile su vrlo poštovane, a porodice koje su ih imale smatrane su srećnim. Urođenici su smatrali da je osoba koja je sposobna da svet gleda očima oba roda istovremeno blagoslovena od strane Tvorca.“

Uticaji religije su uskoro doneli ozbiljne predrasude prema „rodnoj različitosti“, što je ove osobe primoralo da izaberu jedan od dva roda. Mogli su ili da se skrivaju i tako žive u strahu da će biti otkriveni, ili da izvrše samoubistvo, što su mnogi/e i uradili/e.

Zamislite svet u kom ljudi dozvoljavaju drugima da žive slobodno, onako kako im je priroda namenila... bez nasilja... bez progona... bez srama. Zamislite svet u kom smo istinski slobodni/e.

Izvor: Before European Christians Forced Gender Roles, Native Americans Acknowledged 5 Genders
Prevod: MJ