Oni/e žive skrivajući se u malim, mračnim kolibama i kontejnerima u slamovima u predgrađu Kampale. Oni/e štite jedni druge i dele sve: od ležaja po podovima, do ono malo hrane koju mogu da priušte. Izbačeni/e iz svojih domova od strane porodica i iz škole, odbačeni/e od prijatelja i otpušteni/e sa posla.

Žive u strahu, maltretiraju ih, napadaju, pljačkaju i siluju. Oni/e su transrodna zajednica Kampale, zajednica sačinjena od mladih, vrlo mladih ljudi, često maloletnih osoba, koje su prinuđene da se prostituišu jer u jednoj od najhomofobičnijih zemalja na svetu, nemaju nikakve šanse: nemaju sadašnjost, niti budućnost.

Marginalizovani/e čak i od strane gej zajednice koju predsednik Joveri Museveni napada već godinama, na ulici izloženi/e podsmehu, prinuđeni/e da skrivaju svoj pravi identitet, pretvaraju se da nisu trans.

„Ekifiire, being Trans in Kampala“ je putovanje u srce transrodne zajednice Kampale, putovanje koje za cilj ima da objasni ovu surovu stvarnost kroz priče i snove mladih koji su primorani da se skrivaju i kriju svoj identitet. Upravo taj identitet fotografije Tomasa Klavarina žele da istraže. Primorani/e da izgledaju „noramlno“ kada su napolju, izvan svojih domova, da budu prihvaćen/e u društvu i izbegnu rizik od linča, jedino u privatnosti svojih domova Alisija, Noel, Klara i ostali/e mogu da budu ono što zaista jesu.

Fotografije Tomasa Klavarina možete pogledati ispod.

Prevod: MJ
Izvor: The harsh reality of being transgender in Uganda
Fotografije: Tomaso Clavarino