Od 7. do 13. decembra u Velikoj sali Doma omladine Beograda biće održan deveti Merlinka festival. Za sedam festivalskih dana biće prikazano preko 70 kratkih, igranih i dokumentarnih filmova, a imaćete prilike i da uživate u inastupima Ide Prester, Sonje Sajzor, drag kraljice Lejdi Galore, violiniste Nika Jovičića i drugih.

Dan ljudskih prava, 10. decembar biće obeležen maratonom kratkog filma koji počinje u podne i traje do ponoći, kada će biti prikazano preko 50 filmova koji se nadmeću za Nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine scenarista Dimitrije Vojnov, direktorka bečkog festivala „Identities“ Barbara Rojmuler i direktor amsterdamskog festivala „Roze Film Dagen“ Verner Borkes.

U okviru festivala biće organizovan i Holandski dan, kada će biti prikazano pet holandskih filmova. Vrhunac večeri biće nastup amsterdamske dreg kraljice Lejdi Galore i projekcija komedije „Kraljica Amsterdama“ o grupi prijatelja koji pokušavaju da spasu kafić od zatvaranja tako što će ukrasti dijamantsku ogrlicu za vreme trajanja gej parade.

Festival zatvara dokumentarac o legendarnoj divi Grejs Džons koji je premijerno prikazan na Toronto International Film Festivalu. Film je putovanje kroz nastupe, privatni i javni svet ove pop ikone. Režiserka Sofi Fajns je stvorila snažno filmsko iskustvo u sprezi muzičkih sekvenci i intimnih ličnih kadrova koji prevazilaze njene ikonične maske.

Više o festivalu možete pročitati na ovde, a u nastavku možete pogledati spisak i kratak opis filmova trans tematike koji će biti prikazani na ovogodišnjoj Merlinki. Vidimo se!

Subota, 9. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Voćnjak kajsija
Režija: Pouria Heidary Oureh
Uloge: Hovhannes Azoyan, Narbe Vartan, Pedram Ansari
Jermenija, 2016.
80 min.

Mladić Aram, iranski Jermenin koji je u detinstvu napustio otadžbinu kako bi živeo u Sjedinjenim Državama, sada se po prvi put vraća u zavičaj kako bi zaprosio mladu Jermenku sa kojom se upoznao i koja živi u Americi. Na jednodnevnom putovanju Aram vidi mnoštvo kulturoloških, verskih i nacionalnih razlika, ali pred njim su još veće prepreke.

Nedelja, 10. decembar 2017. Maraton kratkog filma 13:00-00:00

Suton
Režija: Jake Graf
Velika Britanija, 2017.
15 min.

Odrastajući u netolerantnom i neinformisanom svetu Engleske pedesetih godina prošlog veka, mladi Kris Vinters trudi se da se uklopi u rodne uloge koje takvo društvo nameće. Nakon što teško detinjstvo ostavi iza sebe, za njega nastupaju malo svetliji dani kada upozna Juliju, ženu iz snova. Međutim, progoni ga sve snažnije osećanje kako živi neispunjenim životom. Neprekidno zamišljajući šta bi moglo biti Chirs biva pogođen spoznajom kako za neke životne odluke nema ispravnog rešenja, a upravo nas one definišu.

Približavanje
Režija:
Tereza Pospíšilová
Češka, 2016.
30 min.

Martin je tinejdžer i Rom koji je pobegao od kuće. U kupeu voza kojim putuje nalazi se samo još jedan putnik. U pitanju je starac koji je poslednja osoba od koje bi Martin mogao da očekuje razumevanje. Ipak, polako shvataju da su srodne duše. Međutim, Martinov razlog za bekstvo od kuće mnogo je komplikovaniji nego što bi starac mogao i da pretpostavi.

Uzmi život
Režija:
Ozzy Villazon
SAD, 2016.
12 min.

Aleks je transrodni mladić koji mora da se izbori sa svojom trudnoćom koju drži u tajnosti. Dok vreme polako ističe ovu tajnu mora da otkrije svom dečku Džesiju. Na Aleksovo iznenađenje, Džesi ponudi potpuno drugačije rešenje njihovog problema od očekivanog. Aleks sada mora da odluči šta je spreman da žrtvuje zarad iskrenog i hrabrog života.

Neprihvatljivo
Režija:
Saman Haghighivand
Iran, 2017.
2 min.

Sanjarenje u kojem živi mladi transeksualac prekida se roditeljskim pritiscima koje će na kraju kulminirati potpunim odbacivanjem.

Sestra
Režija:
Dimitris Toulias
Velika Britanija, 2017.
10 min.

Dve međusobno otuđene sestre, religiozna Fren i Stef odlučuju da tokom jedne noći kroz iskren razgovor pomire međusobne stavove.

Buntovna suština
Režija:
Ana Čigon
Slovenija, 2017.
5 min.

Mačka ulazi u kancelariju Ministarstva mačijih poslova i traži pasoš. Sve se odvija u najboljem redu sve dok mačiji službenici ne zatraže da im mačka otkrije kog je pola.

Mama, vratila sam se
Režija:
Dimitris Katsimiris
Grčka, 2017.
5 min.

Zbog smrti svoje majke, jedna žena se nakon četrdeset godina vraća u rodno selo. U rukama drži staru fotografiju na kojoj su majka i dva sina. Na groblju mora da se suoči sa licima onih koje je ostavila za sobom.

Dokaz
Režija:
Juan Flahn
Španija, 2017.
5 min.

Tokom istrage o ubistvu žene, jedan od policajaca zaduženih za slučaj pokazaće svoje predrasude prema trans osobama i HIV-u.

Kai, 12
Režija:
Fox Fisher
Velika Britanija, 2017.
4 min.

Kaju je po rođenju pripisan ženski rod, ali se uvek osećao kao dečak. Sada ima dvanaest godina i već neko vreme uzima blokatore hormona. Ima podršku majke i pred sobom vidi svetlu budućnost.

Džimov uvod u rodne identitete
Režija:
K. Kypers
SAD, 2017.
4 min.

Džim misli da zna ko je. On je muškarac koji ima zgodnu devojku i mesto u košarkaškom timu. Međutim, kada mu Kesi ispriča o svojoj prijateljici koja je zarobljena u muškom telu, Džimovi koncepti roda i identiteta bivaju dovedeni u pitanje.

Balerina
Režija:
Pedro Jorge
Brazil, 2016.
20 min.

Leti kao leptir, ubadaj kao pčela.

Deniz
Režija:
Kenneth O’Toole
Velika Britanija, 2016.
7 min.

Ostarela drag kraljica prebira po svojim uspomenama koje je podsećaju na slavne dane.

Calamity
Režija:
Séverine De Streyker, Maxime Feyers
Belgija, 2017.
20 min.

Frans po prvi put upoznaje devojku svog sina i potpuno gubi kontrolu…

 

Ponedeljak, 11. decembar 2017. 21:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Kraljica Amsterdama
Režija: Tim Oliehoek
Uloge: Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber
Holandija, 2013.
90 min.

Chez Nous je gej frendli klub kome zbog opasnosti od bankrota preti prodaja moćnom biznismenu. Da bi sprečili prodaju, stalni gosti kluba, specifična grupa prijatelja, prave plan da tokom gej parade iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra i na taj način spasu svoje omiljeno mesto za izlaske. Da li će uspeti u ovom naumu?

Utorak, 12. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Tori pajns
Režija: Clyde Petersen
SAD, 2016.
60 min.

„Torrey Pines“ je priča o disfunkcionalnoj porodici, mentalnom zdravlju i rodu. U pitanju je prelepa i provokativna kolažna animacija ispričana iz vizure muzičara i režisera Klajda Petersena. Radnja ovog poluautobiografskog kvir pank filma o odrastanju smeštena je u Kaliforniju devedesetih godina minulog veka. Pratimo Klajda i njegovu porodicu na putovanju koje će zauvek promeniti njihove međusobne odnose.

Utorak, 12. decembar 2017. 17:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Nikome ne nedostajem!
Režija: Erik Lemke
Nemačka, 2017.
29 min.

Nakon što su joj amputirane obe noge Evelin je ostala i bez prijatelja. Već godinama je zarobljena u svom stanu bauljajući između kuhinje, kompjutera, televizora i kreveta. Pronađeni stari video-snimci otkrivaju kakav je život vodila pre 25 godina kao muškarac. Nemačka Demokratska Republika više ne postoji, ali u ujedinjenoj Nemačkoj ne uspevaju svi da stanu na svoje noge.

Sreda, 13. decembar 2017. 19:00 Velika sala Doma omladine Beograda

Divne dive
Režija: Leandra Leal
Brazil, 2016.
110 min.

 

„Divine Divas“ je priča o prvoj generaciji brazilskih zabavljača transvestita i drag umetnika koji su šezdesetih godina prošlog veka na vrhuncu vojne diktature hrabro kritikovali strogi moral i stvarali polaznu tačku u borbi za ljudska prava i individualne slobode u nekadašnjem, ali i savremenom Brazilu.