Soopakorn Srisakul1Na Tajlandu je termin lejdiboj nadimak za transrodne žene, a to je populacija koja se često sreće sa netolerancijom i predrasudama. Njihovo mesto u društvu istraživao je fotograf Supakorn Srisakul, u svojoj seriji fotografija naslovljenoj Ljubavnica, gde je beležio svakodnevicu svoje devojke i još četiri lejdibojza. Sve one rade u barovima i kao kolgerle u notornom kraju Bankoka  - Nana - u kom žive i rade seksualne radnice/i.

Srisakulove fotografije predstavljaju njegov način da bolje upozna svoju partnerku, ali i da više sazna o iskustvima drugih žena. Transrodne žene, kao što je i uobičajeno, teško pronalaze posao i malo ko će ih zaposliti, tako da njihova zajednica posao nalazi u robnim kućama, kozmetičkim radnjama i štandovima, kabareima. One koje rade po barovima zarađuju više novca generalno gledano, što im omogućava da uštede za neophodne operacije prilagođavanja pola.

Ljubavnica nam prikazuje uzvišene fotografije i radnog i kućnog okruženja trans žena. Zabeleženi su nezaobilazni trenuci iz mračnih klubova, ali ima i mirnih prizora iz svetlih spavaćih soba. Srisakul kaže:

„One odlaze na posao, vrate se u svoju sobu, izađu napolje da se prošetaju i opuste, ponekad odu da posete porodicu na selu, i onda opet idu na posao. One kao i svi, pokušavaju da žive, najbolje što mogu. Smeju se kad su srećne, plaču kada su tužne, rade kako bi zaradile za život, i svađaju se sa svojim momcima, kao i sve druge žene. U tom smislu, šta je to što ih čini toliko drugačijim od nas i što izaziva oštar stav moralističkog društva, i da li su tako nešto uopšte i zaslužile?“

Soopakorn Srisakul4

Soopakorn Srisakul12

Soopakorn Srisakul8

Soopakorn Srisakul3

Soopakorn Srisakul11

Soopakorn Srisakul10

Soopakorn Srisakul9

Soopakorn Srisakul7

Soopakorn Srisakul6

Soopakorn Srisakul5

Soopakorn Srisakul2

Soopakorn Srisakul14
Prevod: MJ

Izvor: http://beautifuldecay.com/