DajanaN1 donosi eksluzivnu priču o Dolfu Pospišu, nekada osuđivanom članu neonacističke organizacije Nacionalni stroj, koji je odlučio da promeni pol.

Video pogledajte OVDE

Dolf Pospiš je zbog incidenata povezanih sa izazivanjem verske, rasne i nacionalne mržnje u zatvoru proveo više od tri godine. Danas zove Dajana, i kako je ispričala za N1, prolazi kroz osetljiv period uzimanja hormonske terapije i nada se skoroj promeni pola. Ona kaže da je neonacizam njena ružna prošlost, i faza u koju je kao nesigurna tinejdžerka bežala jer nije mogla da prihvati sebe onakvu kakva jeste.

Dajana tvrdi da je oduvek znala da je žena, ali je zbog osude društva potiskivala svoju pravu prirodu, prikrivajući je ekstremima. "Nije lako za objasniti. Povučeš se u sebe i mrziš to, i počne toliko da ti smeta da izgubiš sebe. Pravilo mi je haos u glavi, potogovo u pubertetu - šta sad? Ja sam svesna i osećam se kako se osećam, a ćutim. Osećam se kao žensko, a nemam kome da kažem, pogotovo pre deset ili više godina. Nemaš kome da kažeš, da se požališ, jer okolina je ovde ortodoksna i tek tad nisu razumeli", priča Dajana.

Danas, Dajana hrabro korača ulicama Novog Sada, i nosi se sa svim neprijatnostima kojima biva svakodnevno izložena. “Bilo je napada. Bilo je nekoliko puta napada, pesničenja, ali se ja borim i ne dam se", poručuje Dajana. Zbog činjenice da nema trajno prebivalište, ne može da se prijavi za operaciju promene pola, niti dovoljno novca za redovno uzimanje hormonske terapije. Ona danas traži posao, ali poslodavci joj zbog izgleda okreću leđa.

Izvor N1