gay rights march chileČlanovi/ice komisije čileanskog Senata ove nedelje su odobrili meru kojom se regulišu prava trans osoba u ovoj zemlji.

Komisija čileanskog Senata je ove srede odobrila predlog kojim se odraslim transrodnim osobama dozvoljava da zakonski promene svoje lično ime i oznaku roda bez odlaska kod sudije.

Komisija za ljudska prava čileanskog Senata glasala je sa 4 prema 1 u korist ovog predloga.

Usvijeni predlog će takođe omogućiti nevenčanim trans Čileancima/kama starijim od 18 godina i onima koji imaju stalan boravak u ovoj južnoameričkoj zemlji, da zakonski promene svoje lično ime i oznaku za rod u matičnoj službi. Sve ovo je deo opširnijeg zakona o trans pravima koji će, između ostalog, omogućiti osobama da zakonski promene lično ime i oznaku za rod bez prethodno izvršene operacije prilagođavnja pola.

„Rodni identitet svake osobe je njena lična stvar i nešto što sama osoba određuje, a ne neki sudija,“ izjavio je u sredu Luis Larain, izvršni direktor organizacije Fundación Iguales, čileanske LGBT aktivističke grupe. „Pozdravljamo odluku komisije i drago nam je što je uvažila naše stanovište.“

Pokret za integraciju i oslobođenje istopolnih osoba (The Movement for Homosexual Integration and Liberation), još jedna čileanska aktivistička grupa, je u saopštenju za javnost posebno kritikovala senatorku Žaklin Van Ruselberge zato što je glasala protiv ove mere. Predsednik ovog udruženja, Rolando Himenes, optužio je zakonodavce za pokušaj cenzure tokom diskusije održane ove srede.

„Senatorka Van Ruselberge se danas više puta žalila zato što smo je kritikovali zbog njenog konstantnog odbcivanja rodnog identiteta,“ rekao je Himenes u saopštenju. „Jasno je da je želela da nas cenzuriše, što je neprihvatljivo.“

Zakon o trans pravima – koji predsednica Čilea Mišel Bašele podržava – treba još da prođe i dobije odobrenje čileanskog Kongresa.

Izvor: Chilean Senate commission approves trans rights measure
Fotografija: Sa marša za raznolikost održanog u Santijagu, Čile 2012. godine. Na transparentu piše „Ja sam transrodna babica. Zahtevam kraj diskriminacije na radnom mestu.“ Autorka Eileen Smith
Prevod: MJ