Trans osobe i osobe koje se rodno ne određuju u Srbiji trpe konstantnu diskriminaciju. Mržnja i nasilje su skoro dnevna pojava, a opšta populacija u znatnom procentu odobrava nasilje i diskriminaciju nad svima koji su drugačiji, pa tako i nad trans osobama.

Mnoga pitanja koja za većinu građana/ki predstavljaju svakodnevicu, od trans osoba zahtevaju veliki napor i hrabrost: izlazak na ulicu, odlazak u školu ili fakultet, traženje posla i sve druge situacije koje zahtevaju pokazivanje ličnih dokumenta u kojima su ime i oznaka pola koji ne odgovaraju izgledu osobe.

Spot pred vama, Gayten-LGBT, u partnerstvu sa Centrom za ljudska prava i studije razvoja i ekipom koju čine naši saradnici/e, trans osobe i produkcijska kuća Crossroads film & video production, snimio je da ukaže na neophodnost usvajanja Zakona o rodnom identitetu.

Produkcijski tim čine rediteljka Marijana Đorđević, snimatelj Aleksandar Papajić i fotograf Igor Mađinca, kojima se i ovom prilikom neizmerno zahvaljujemo.

Takođe hvala svima koji su učestvovali u stvaranju spota - trans osobama, saradnicima/ama, Nebojši Andriću i drugima.

Model Zakona o rodnom identitetu, čiji je autor pravni tim organizacije Gayten-LGBT, možete pogledati ovde.

Projekat TRANSparentno je deo projekta „Stvaranje tolerancije i razumevanja prema LGBT populaciji u srpskom društvu“ koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Kraljevine Norveške, a sprovodi Kancelarija za ljudska i manjinska prava.

Priredila: MJ

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore