Gayten-LGBT, jedan od organizatora predstavljanja slikovnice Duginih obitelji u Beogradu, najoštrije osuđuje Tviter objavu ministra bez portfelja Nenada Popovića da istopolno roditeljstvo nije u redu u kojoj takođe poziva na zaustavljanje uvoza gej slikovnica iz Hrvatske.

Ministar Popović ovom izjavom očigledno pravi razliku i ne posmatra sve roditelje i svu decu koja odrastaju u Srbiji podjednako vrednom. Ona je dodatno zabrinjavajuća zbog nepovoljnog položaja ne samo LGBTIQ osoba i duginih porodica koje žive u Srbiji, već i svih osoba, nezavisno od njihove seksualne orijentacije i rodnog identiteta, koje se u Srbiji odlučuju na roditeljstvo i, umesto stvarne podrške, nailaze na prazne floskule, osude i sramotne izjave, slogane i kampanje.

Impliciranje da istopolne roditeljske zajednice „nisu u redu“ u suprotnosti je sa nalazima brojnih psiholoških studija, koje nedvosmisleno pokazuju da odrastanje sa istopolno orijentisanim roditeljima nema negativne posledice po decu. Između te dece i dece koja odrastaju u heteroseksualnim zajednicama ne postoje nikakve značajne razlike po pitanju psihosocijalne zrelosti i prilagođenosti, seksualne orijentacije, rodnog identiteta i izražavanja ili izloženosti nasilju u porodici.

Gayten-LGBT podseća na opasnost od ovakvog diskriminatornog javno nastupanja ministra koje je antidiskriminacionim zakonom zabranjeno, naročito imajući u vidu da u Srbiji još uvek nisu regulisana neka od najvažnijih pitanja za dostojanstven život LGBTIQ osoba, kao što su istopolno partnerstvo, (pravo na izdržavanje od strane partnera, nasleđivanje, osiguranje i sl.) pravno priznanje roda kao i roditeljstvo LGBTIQ osoba. Država Srbija odlaganjem da donese ova zakonska rešenja dovodi LGBTIQ osobe u situaciju sistemske diskriminacije, dok ovakve izjave pojačavaju stigmu i predrasude kojoj su i LGBTIQ deca i LGBTIQ roditelji izloženi, čime se posledično povećava rizik od nasilja.