Kanadska provincija Saskačevan od sada će  morati građanima/kama  da omogući opciju izbacivanja oznake za rod u izvodu iz matične knjige rođenih, nakon nedavne presude suda.

U presudi od petka 22. maja, vlada kanadske provincije Saskačevan[1] odgovorila je na dve pritužbe podnete sudu u kojima se zahteva da se dozvoli izostavljanje oznake za rod u dokumentima kao što je izvod uz matične knjige rođenih.

Godine 2014, Fren Forsberg podnela je tužbu u vezi sa kršenjm ljudskih prava u ime svoje ćerke Ren, zahtevjaući da se njena oznaka za rod u izvodu iz matične knjige rođenih  iz „M“ promeni u „Ž“, oznaku za ženski rod.

Pored toga što je zahtevala promenu oznake za rod, Forsberg je čitavu stvar odnela i korak dalje i zatražila da se oznaka za rod u izvodu iz matične knjige rođenih njenog detata u potpunosti ukloni.

Komisija za ljudska prava provincije Saskačevan slučaj je odnela na sud, međutim pre pretresa, vlada provincije složila se da izmeni izvod iz matične knjige rođenih, što je i sudija potvrdio.

Forsberg je pozdravljajući odluku suda izjavila za HuffPost: „Tako mi je drago da se sve završili i drago mi je i zbog druge dece, kao i drugih osoba koje se rodno ne određuju.

„Nadam se da će ovo biti početak obrazovanja ljudi i da će im otvoriti srca i otvoriti um za ostatak sveta i druge oko njih.

„Nema razloga da za navođenje roda u ličnim kartama ili izvodu iz matične knjige rođenih. Apsolutno nikakvog.“

Pored Forberg, tužbu je podnelo/la i tinejdžer/ka koja se rodno ne određuje Džordan Dik, koji/a je to učinio/la prošle godine.

On/a maltretiran/a u školi zbog svog rodnog identiteta i trpeo/la je nasilje svojih vršnjaka jer se autovao/la kao arodna odnosno osoba koja se rodno ne određuje 2015. godine.

Džordan se sada nada, pošto joj/mu je rod zvanično priznat, da će nasilje prestati. Njen/njegov otac Dastin rekao je da je tinejdžer/ka presrećan/na zbog ove odluke.

Ova presuda može da bude pravni presedan za ostale kanadske provincije, i da potencijalno označi uklanjanje oznake za rod i u drugim vidovima zvaničnog identifikovanja i dokumenta, kao što je na primer vozačka dozvola.

Avgusta 2017, federalna vlada Kanade uvela je rodno neutralne pasoše, i dozvolila na taj način putnicima da koriste „x“ umesto uobičajenih „M“ i „Ž“.

Kanada takođe priznaje i rodno neutralne pasoše drugih država, i dozvoljava putnicima s ovim pasošima da se identifikuju kao nebinarne osobe i u drugim graničnim dokumentima od 2016.

Jula meseca prošle godine u Britanskoj Kolumbiji osmomesečna beba je dobila zdravstvenu knjižicu bez oznake za rod, što bi mogao biti prvi slučaj ove vrste na svetu. Maja meseca provincija Ontario izdala je prvi rodno neutralni izvod iz matične knjige rođenih, nakon sličnog slučaja iz prošle godine. Provincija Ontario takođe dozvoljava i izostavljanje oznake za rod iz izvoda iz matične knjige rođenih u potpunosti.

Međutim, Komisija za ljudska prava provincije Saskačevan izjavila je da je Saskačevan prva provincija kojoj je sud naložio da omogući uklanjanje oznake za rod iz izvoda iz matične knjige rođenih.

Prevod: MJ
Izvor: Canadian province told by court to allow people to remove gender from birth certificates

 

[1]    Kanada se sastoji od 10 provincija i 3 teritorije. Na zapadu se nalaze Britanska Kolumbija, Alberta, Saskačevan i Manitoba. U centralnom delu Kanade nalaze se Kvebek i Ontario, a atlantski deo Kanade čine Nju Bransvik, Ostrvo Princa Edvarda, Nova Škotska i Njufaundlend i Labrador. Tri teritorije, Jukon, Nunavut i Severozapadne teritorije čine severnu Kanadu. Provincije imaju veću autonomiju od teritorija.  Provincije su odgovorne za većinu socijalnih programa Kanade (kao što su zdravstvena i socijalna zaštita i obrazovanje) i zajedno skupe više prihoda od federalne vlade. Federalna vlada može da uvedene nacionalne zakone na teritoriji provincije, ali provincije imaju diskreciono pravo da se izuzmu od toga, ali to retko čine.