Rezultat konsultovanja javnosti pokazao je da postoji podrška potezu priznanja roda, čime će Škotska postati prva zemlja Ujedinjenog Kraljevstva koja će priznati treći rod.

Škotska je na putu da postane prvi deo Ujedinjenog Kraljevstva koji će zakonski priznati osobe koje se ne određuju kao muškarci ili žene, pošto je javnost pružila podršku ovakvom potezu.

Veći deo onih koji čine vladu Škotske i koji su takođe učestvovali/e u konsultacijama po ovom pitanju rekli/e su da smatraju da osobama treba zakonski omogućiti pravo da se samoodrede van okvira rodne binarnosti.

Dve trećine se takođe složilo da starosna granica kada osobe mogu da predaju zahtev za zakonsku promenu oznake za rod treba da bude spuštena sa 18 na 16 godina, i da je potrebno da se sam proces pojednostavi i olakša.

Konsultacije u kojima je prikupljeno više od 15 000 odgovora lansirane su pre više od godinu dana kao deo plana izmene Zakona o priznanju roda iz 2004 (the Gender Recognition Act 2004).

Tadašnja sekretarka za jednakost izjavila je da je zakon u Škotskoj potrebno reformisati tako da se transrodne i osobe koje se rodno ne određuju tretiraju s „poštovanjem i dostojanstvom“.

Nezavisna analiza odgovora dobijenih konsultacijama pokazuje da je 65 procenata škotskih ispitanika/ca želelo da ministri „preduzmu nešto u smislu priznanja osoba koje se rodno ne određuju.“

U ispitivanju javnosti, 56 procenata ispitanika izjavilo je da podržava „puno priznanje“ osoba koje se rodno ne određuju, što će im omogućiti da učestvuju u novom sistemu samoodređenja.

Prema važećem zakonu, osobe u Ujedinjenom Kraljevstvu moraju biti punoletne (preko 18 godina starosti), i moraju da predaju zahtev odboru ukoliko žele da promene oznaku za rod, međutim ministarstva žele da ovaj proces koji smatraju „intruzivnim i tegobnim“ pojednostave.

Nova starosna granica

Predloženo je da se ukine uslov da podnosioci zahteva obezbede medicinske dokaze i ispune uslov da su živeli/e u „novom“ rodu dve godine, ali i da se utvrdi nova starosna granica od 16 godina.

Analiza je pokazala da se 66 procenata ispitanika slaže s predlogom, uz to da mnogi navode da je osobama sa 16 godina starosti već dozvoljeno da donose druge važne životne odluke.

Predstavnica Vlade Škotske je izjavila: „Uzećemo u obzir ovu analizu i mišljenja konsultanata kada budemo donosili legislativu koja se tiče priznanja roda.“

Rezultate konsultovanja javnosti pozdravila je i organizacija Scottish Trans Alliance, uz komentar da je stav javnosti jasan, uzme li se u obzir veliki broj ispitanika koji je učestvovao u konsultacijama.

„I dok unapređenje prava manjina ne zavisi od ispitivanja javnosti, uvek je sjajno videti visok nivo podrške, rekao je Džejms Morton iz Scottish Trans Alliance.

„Takođe pozdravljamo to što protivnici reforme mogu slobodno da podele svoje stavove s vladom, jer smatramo da je konstruktivan dijalog i pažljiva analiza predloga zakona uvek dobrodošla kao garant da neće biti nenamernih posledica.“

Sajmon Kalvert iz organizacije the Christian Institute, koja se zalaže protiv izmena zakona, kaže da bi zvanično priznanje trećeg roda moglo dovesti do konfuzije u zakonskom sistemu, i izražava zabrinutost zbog ograničavanja mladih rodnom promenom u dobi kada mnogi/e tek shvataju ko su, ukazujći na neizbežnost „urođene stvarnosti muškog i ženskog.“

Prevela: MJ

Izvor: inews.co.uk