Nekoliko stotina Novosađana/ki okupilo se u petak na prvom novosadskom Prajdu. Članice i članovi Getena su svojim dolaskom na skup podržali prvi novosadski prajd.

Na Trgu republike sa bine puštala se muzika, a okupljeni su nosili zastave duginih boja, bedževe i transparente sa porukama protiv homofobije, bifobije i transfobije.

"Želja nam je da slobodno podignute glave u svom gradu budemo ono što jesmo. Želja nam je da budemo ono što jesmo, svakog trenutka svakog dana i na svakom mestu. Želja nam je da sa ljudima koji nas vole slobodno razgovaramo. Da nas ne teraju da se uklapamo u kalupe društva koji su skrojeni pre hiljadu godina. Želja nam je da ne budemo žrtve svakodnevnog nasilja i diskriminacije. Želja nam je da imamo pravo izbora na to da stanemo na ludi kamen kada nađemo osobu koju volimo. Da imamo pravo na brak, na zasnivanje porodice, pravo na život", rekao je na skupu predstavnik Grupe "Izađi" Filip Kocevski.

Pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Ljiljana Koković izjavila je da je Grad Novi Sad jedan od brojnih gradova u svetu koji je uključen u obeležavanje 17. maja - Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije.

„LGBTI populacija spada u grupu najosetljivijih kategorija našeg društva, koja je zbog loše informisanosti javnosti, predrasuda i stereotipa, veoma često izložena diskriminaciji, raznim oblicima nasilja, pa i govoru mržnje. Proteklih godina Grad Novi Sad je stvarao ambijent koji će LGBTI zajednica prepoznati kao siguran. U našem gradu je 2016. godine nastala Lokalna mreža za prevenciju diskriminacije i podršku LGBTI osobama. U junu 2018. otvorili smo i Kancelariju za rodnu ravnopravnost i podršku LGBTI osobama i to prvu u Srbiji. Grad Novi Sad je ove godine ponosni nosilac titule Omladinska prestonica Evrope, a naša želja je da Novi Sad uvek bude dobar primer drugim lokalnim samoupravama kako bi se ciklus stereotipa i predrasuda prekinuo", rekla je Ljiljana Koković i čestitala Grupi "Izađi" na izuzetnoj organizaciji petodnevne manifestacije "Novosadska nedelja ponosa".

Na prvom novosadskom Prajdu bili su prisutni i predstavnici/e više aktivističkih organizacija iz Beograda, Lige socijaldemokrata Vojvodine, kao i ambasada nekoliko članica EU i SAD-a.

Policija je dalje od trga potisnula grupu srednjoškolaca koja je vikala „Ubij pedera“ i „Idite na Kosovo“. Jedan od njih nasrnuo je i na novinarku 021. Nakon što su pripadnici Interventne krenuli za njima oni su se uglavnom razbežali. Desetak mladića, najverovatnije srednjoškolaca, legitimisano je, nakon čega ih je policija pustila uz upozorenje da će im, u slučaju da se vrate i ponovo pokušaju da izazovu incidente, pisati prijave.

Geten oštro osuđuje napad na našu koleginicu, direktorku regionalne LGBTI organizacije ERA, Draganu Todorović, i njenu partnerku, i pozivamo nadležne organe da krivce procesuiraju u skladu sa Zakonom o zabrani diskriminacije.

Više fotografija s novosadskog prajda pogledajte ovde.

Fotografije: Tijana Stojković

Izvor: 021.rs