Brazilski vrhovni sud doneo je odluku da se homofobija i transfobija tretiraju kao krivična dela, a za tu odluku glasalo je šest od 11 sudija. Nakon Švajcarske koja je homofobiju i transfobiju zabranila zakonom u oktobru 2018, sada je to učinio i Brazil.

Diskriminacija gej osoba, lezbejki i transrodnih osoba je na taj način izjednačena s krivičnim delom rasizma.

„Ova odluka će zaista zaštititi zajednicu koja je stalno na meti napada“, tvrde brazilski LGBT aktivisti/kinje.

Tokom 2019. godine u Brazilu je ubijena 141 osoba koja pripada LGBT populaciji, navodi Gej Grupa Baije.

Katolička crkva i evangelistički pokret su najveći kritičari onih koji se bore za prava LGBT osoba.

Desničarski predsednik Brazila, Žair Bolsonaro, prošle godine je izabran zahvaljujući glasovima konzervativnih birača, a sebe je opisao kao homofoba.

„Krivična dela motivisana homofobijom su podjednako uznemirijuća kao fizičko nasilje“, rekao je potpredsednik Vrhovnog suda Luiz Fuks.

Šta se desilo?

Već 20 godina razne grupe za zaštitu ljudskih prava pokušavale su da se izbore za to da homofobija postane krivično delo u Brazilu.

„Konzervativni delovi društva, crkvene zajednice i deo političke elite pružali su otpor“, navodi Džulija Karneiro, reporterka BBC-a u Rio de Žaneiru.

Odluka Vrhovnog suda u praksi znači da će krivična dela biti kažnjavana po odredbama zakona o rasizmu dok Kongres ne usvoji novi koji će se odnositi na zaštitu LGBT osoba.

Preostalih pet sudija o ovom pitanju će se izjasniti na sednici zakazanoj za 5. jun.

Milioni katolika i legalizovan gej brak

Brazil ima najbrojniju populaciju katolika na svetu.

Istovremeno, prethodnih godina porastao je broj obrazovanih i liberalnih građana i građanki koji se bore za prava LGBT osoba.

Takođe, Brazil je 2013. legalizovao istopolne brakove, dok su LGBT parovi dobili pravo da usvajaju decu.

Međutim, prošle godine je 420 LGBT osoba ubijeno u Brazilu, koji slovi za jednu od zemalja sa najvišom stopom nasilja u društvu, navodi Gej Grupa Baije, a prema izveštaju Trans murder monitoring report grupe TransrepectVsTransphobia, Brazil je već nekoliko godina prvi na listi zemalja s najvećim brojem ubijenih trans osoba na godišnjem nivou. Prošle godine je nažalost bio prvi na listi zemalja s najvećim brojem prijavljenih ubistava trans osoba, a to je 167.

Neka grupe za zaštitu ljudskih prava bile su zabrinute posle izbora Bolsonara za predsednika Brazila, jer je on prethodno u nekoliko navrata davao mizogine i rasističke komentare.

U jednom od intervjua je čak izjavio da bi mu lakše palo da mu sin bude mrtav, nego homoseksualac.

Prošlog meseca predsednik se našao na meti kritika zbog izjave da Brazil ne bi trebalo da postane „raj za gej turizam“.

Izvor: BBC News na srpskom i transserbia.org