Belgija je početkom meseca postavila novu zamenicu premijera, Petru De Suter, koja je autovana trans osoba. Na ovaj način, Petra je postala i naviše rangirana trans političarka u Evropi.

Petra De Suter, iz stranke Zelenih, položila je zakletvu 4. oktobra kao jedna od sedam zamenika/ca premijera u novoj koalicionoj vladi Belgije koju čine liberali, zeleni, socijalisti i demohrišćani, na čelu sa novim premijerom Aleksandrom De Kroom.

De Suter je napisala na svom Tviter nalogu: „Ponosna sam na činjenicu da vas danas u Belgiji i u većem delu EU rodni identitet ne određuje kao osobu i ne predstavlja problem.

„Nadam se će moje imenovanje na ove pozicije (ministarka javnu upravu i preduzeća i zamenica premijera, prim. prev.), izazvati polemike u zemljama u kojima još uvek nije ovakva situacija. #fighttransphobia“

De Suter je ranije naglasila da to što je transrodna osoba predstavlja samo deo njenog identiteta. Ne želim da me svode na moju transrodnu prošlost, to je [samo] jedan deo moje ličnosti, a postoje i drugi. Želim da ljudi o meni pričaju zbog onoga što radim i za šta se zalažem u politici.“

De Suter, koja je takođe i ginekološkinja i bivša profesorka reproduktivne medicine, ušla je u istoriju 2014, kada se, iako bezuspešno, kandidovala na izborima za Evropski parlament.

U Evropski parlament je izabrana 2019. godine.

Koleginica iz partije Zelenih, Ana Kavazini prenela je njen tvit i dodala: „Kakav istorijski trenutak. Tako sam srećna i ponosna.“

Direktorka za zagovaranje organizacije ILGA-Europe, Katrin Hugendubel, izjavila je da će Evropskom parlamentu nedostajati jedna od njihovih „najjačih saveznica“, ali i da su presrećni jer znaju da će jedna toliko posvećena borkinja za ravnopravnost i društvenu pravdu imati ključnu ulogu u vladi Belgije“, i dodala da se „istinski divi“ stručnosti, autentičnosti, stilu i posvećenosti Petre De Suter.

Hugendubel je takođe izjavila da je nova uloga De Suter posebno važna u vreme kada su „prava trans osoba pod užasnim udarom u Evropi, a autentičnost rodnog identiteta se dovodi u pitanje.“ To mnogo znači LGBTI zajednici kada mogu da vide ženu kao što je ona, na jednoj od najviših pozicija u vladi evropske zemlje.“

Prema knjizi A Path to Diversity: LGBTQ Participation in the Working World, iz 2017, Kristijan Šenk je tehnički bio prvi transrodni član parlamenta, ali da se tada još uvek nije autovao kao trans osoba. Godine 2006, prošao je kroz proces pravnog priznanja roda, nakon što je napustio parlament čiji je član bio između 1990. i 2002.

Prva trans osoba član parlamenta u Evropi bio je Vladimir Lakžurija u Italiji, koji je izabran 2006. godine.

Kada je on napustio tu poziciju 2008, u Evropi, na nacionalnom nivou nije bilo članova/ica parlamenta koji/e su trans osobe, sve dok se Ana Grodzka nije pridružila poljskom parlamentu 2011. Članica parlamenta ostala je do 2015. godine.

Upskos Grodzkinoj ubeđenosti da je njen izbor označio početak promena u Poljskoj, LGBTIQ osobe su se otad suočavale s povećanim stepenom diskriminacije – posebno uoči predsedničkih izbora u Poljskoj početkom godine.

Prvi član/ica Evropskog parlamenta i autovana trans osoba bila je Niki Sinkler, koja je služila ispred Nezavisne partije Velike Britanije (UKIP), a kasnije kao nezavisna članica od 2009 do 2014; ona se autovala kao trans osoba 2013. godine.

Na svetskom nivou, prva članica parlamenta koja je trans osoba bila je Džordžina Bejer s Novog Zelanda.

Prevela: MJ

Izvor