Trans osobe u Indiji od sada će moći da podnesu zahtev za pravnu promenu roda putem novog vladinog onlajn portala.

Portal, pušten u rad 25. novembra od strane Ministarstva za socijalnu pravdu i osnaživanje, omogućiće trans osobama da promene oznaku za rod i za to dobiju potvrdu od strane okružnog suda, bez obilaženja vladinih kancelarija i institucija.

Iz ministarstva su izjavili da će novi portal pomoći u očuvanju privatnosti trans osoba omogućivši im da se samoodrede u pogledu roda onlajn putem, piše The Times of India.

Od trans osoba koje žele da koriste ovaj sistem tražiće se da portalu pošalju izjavu u kojoj navode svoj rodni identitet „onako kako ga doživljavaju“.

Potom će im biti poslata potvrda o identitetu u kojoj se potvrđuje njihov ispravan rodni identitet, i nakon toga dobijaju ažuriranu ličnu kartu u roku od 30 dana.

Iz ministarstva su takođe izjavili da će trans osobe moći da podnesu „žalbe“ putem onlajn portala, i da će putem istog potom biti povezane s različitim vladinim institucijama i projektima kojima mogu pristupiti onlajn.

Iz Ministarstva socijalne pravde i osnaživanja su takođe dodali da će im onlajn portal pomoći da izgrade bazu podatka o trans osobama u Indiji – potez koji samim trans osobama i drugima može delovati zabrinjavajuće.

Trans osobe koje su se ranije obratile vladi sa zahtevom za pravno priznanje roda, neće morati da se prijavljuju putem onlajn portala.

U Indiji se takođe otvaraju prihvatilišta za trans osobe kojih su se porodice odrekle

Ministarstvo je takođe objavilo da osniva prihvatilišta za trans osobe koje su isterane iz svojih domova u Indiji, i da je prvo takvo prihvatilište otvoreno u Vadodari u saveznoj državi Gudžarat 25. novembra.

Do 31. marta 2021, očekuje se da će prihvatilišta biti otvorena i u Delhiju, Mumbaiju, Čenaiju, Patni, Kolkati, Džaipuru, Raipuru, Bubanešvaru i Manipuru.

Ova vest stiže samo godinu dana pošto je Indija donela zakon o pravima trans osoba koji su trans osobe nazvale „dehumanizujućim“.

Zakon o zaštiti prava transrodnih osoba donet je uprkos značajnom protivljenju trans osoba u Indiji, dok su mnogi/e kritikovali/e delove zakona kojima su propisane manje kazne za osobe osuđene zbog zločina nad trans osobama.

Zakon je takođe propustio da pruži bilo koju vrstu zaštite trans osobama u javnom prostoru ili na radnom mestu, uprkos dugoj i upornoj aktivističkoj kampanji.

Prevela: MJ

Izvor