Saopštenje povodom sramnih izjava poglavara SPC


Gayten-LGBT, centar za promociju LGBTIQ prava, pridružuje se ostalim organizacijama civilnog društva i najoštrije osuđuje sramne izjave Patrijarha Irineja i mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija povodom katastrofalnih poplava koje su zadesile Srbiju pretprošle nedelje.

Patrijarh Irinej doveo je u direktnu vezu organizaciju beogradskog prajda, koji je predstavio kao „veliko bezakonje i mrski porok, kojim se (oni) ponose i ističu svoje dostojanstvo i demokratiju, a sve protiv Boga i zakona življenja“.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je nekoliko dana kasnije, izjavio da je ovogodišnja pobednica Evrovizije, Končita Vurst, koja se afirmiše kao Isus, zaslužna za tragediju koja je zadesila srpski narod. Nazivajući Končitu nesrećnicom, odnosno nesrećnikom, on smatra da je njena pobeda na Evroviziji „propagiranje razaranja ljudske prirode i bića, i naziva beogradski prajd paradom srama.“

Nedopustivo je davati medijski prostor ovakvim izjavama, što predstavlja kršenje zakona o informisanju, kao i zakona o zabrani diskriminacije, jer citiranim izjavama ova dvojica predstavnika SPC, pozivaju na nasilje i diskriminaciju LGBT osoba, među kojima ima i vernika/ca, koje ovim činom takođe odbacuju. Ovakve izjave su jasan primer govora mržnje i predstavljaju implicitno pozivanje na nasilje i diskriminaciju jedne grupe osoba.

Imajući u vidu moć i uticaj Srpske Pravoslavne crkve  u našem drustvu, Gayten-LGBT poziva sve međunarodne i domaće organizacije i pojedince, da najoštrije osude ovakve sramne izjave predstvanika SPC. Zahtevamo i da institucije nadležne za sprovođenje sankcija u vezi sa kršenjem zakona i ljudskih prava hitno reaguju.