vesti2 24.- 28.9.2008.

Udruženje Q za promicanje i zaštitu kulture, identiteta i ljudskih prava queer osoba i Sarajevski otvoreni centar otvaraju  Poziv za slanje umetničkih radova „Okreni Oqueer!“ Pozivamo sve one umjetnice/ke koji/e se na bilo koji način osjećaju queer, koji/e nisu i ne pristaju na društveno postavljena pravila i okvire identiteta i seksualnosti, koji/e u svome
umjetničkom djelovanju tematizuju ili žele da se bave dolje navedenim temama, da
se prijave na konkurs i pošalju svoje radove. Umjetnicima/ama predlažemo četiri tematske cjeline:
“tijelo“ (rod; spol; tijelo kao hram, transformacija/modifikacija, identitet, društvena norma, diskriminacija; kako ga osjećamo/doživljavamo/otkrivamo...)

„identitet 'in&out'“ (rodni identiteti i izražavanja, spolni identitet, coming out LGBTIQ osoba, kako me vide..., osjećam se..., društveno vs. individualno, dekonstrukcija...)

“seksualnost„ (seksualne/rodne orijentacije, sex  toys, fetiši, poligamija, monogamija, eksperimentalnost, želje, seks...)

“fobije i izmi (strah, homofobija, transfobija, bifobija, rodofobija, internalizirane fobije, seksizam, monoseksizam, aktivizam, društvena isključenost, diskriminacija, višestruke
diskriminacije i njihova povezivanja...)

Ko može aplicirati?
Aplicirati mogu svi/e umjetnici/e i studenti/kinje umjetnosti iz regije: BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Slovenija i Srbija, sa svojim radovima u polju:

Pisanih formi (pošaljite nam poeziju, prozu, intervjue, ispovijesti...maximum 5 strana, Times New Roman, font size 12)

Fotografija ili poster (crno bijela, kolor, format fotografije maximum A4, format postera max A3, fotografija max 5 povezanih u jednu tematsku cjelinu, poster max 2 tematski povezana)

Strip (crno bijeli, maximum 10 strana, max format A4)

Kratki film (igrani, dokumentarni, maximum 10 minuta)

Performans/Scenski komad (monodramski plesni ili igrani, maximum trajanje 30 minuta)

Sve oblike novih medija (instalacije, video radovi, max 10 min)

Dizajn (uključujući različite materijale i medije)

Primjenjena umjetnost (vajanje, slikanje, grafika, grafiti na rigips ploči dimenzija 1,5x1,5m)

Možete slati više radova na različite teme u okviru zadatih tematskih cjelina. Podstičemo da se prijave oni/e autori/ke:
- koji/e do sada nisu izlagali/e;
- koji/e se identifikuju kao lezbejke, gej, biseksualni/e, transrodni/e, transeksualni/e, interseks i/ili queer;
- koji/e dolaze iz BiH.

Rok za slanje radova je 01.5.2008. godine.

Svi radovi se mogu potpisati onako kako vi to želite. Molimo da  radove vezane za primjenjenu umjetnost, dizajn, fotografiju, plakate i stripove šaljete u slikanoj (fotografisanoj) formi; radove koji se tiču novih medija, performansa i kratkog filma
šaljite u obliku video zapisa; a pisane radove molimo da šaljete u pisanoj elektronskoj formi na jednom od slijedećih jezika: bosanski, crnogorski, hrvatski, srpski ili engleski.
Vaš rad u navedenom obliku možete poslati putem e-mail adrese Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. Ova adresa je zaštićena od robota. Potreban vam je Java-skripta da bi ste je videli. sa naznakom 'Okreni Oqueer' ili poštom na adresu:

Udruženje Q
Naznaka: Okreni Oqueer
PP 304
71000 Sarajevo

Ako imate ideju koja prevazilazi okvire zadatih tema  ili bilo kakvo pitanje vezano za realizaciju vašeg rada ili temu, molimo da nam se  javite na gore navedenu e-mail adresu. Umjetnički radovi koji će biti prikazani tokom Queer Sarajevo Festivala biće izabrani od strane selektorskog tima i organizacionog tima QSF-a. Tri najbolja rada će biti nagrađena i izložena/predstavljena, dok će svi ostali radovi koji ispunjavaju kriterije biti također izloženi u Sarajevu tokom trajanja festivala.

Više o konkursu možete pročitati na:
www.queer.ba/qsf i www.soc.ba/qsf .