tgelogoDruga konferencija o pravima trans osoba u Berlinu - izveštaj

 

 

Imala sam sam veliku čast da posetim Berlin ovih dana i da prisustvujem konferenciji o pravima trans osoba pod nazivom "make human rights work". Konferencija je bila u organizavciji TGEU i nije usko bila ograničena samo na zemlje članice EU, već nas je bilo iz Rusije, Azerbejdžana, Peru, pa čak i iz Srbije. Bilo nas je oko 300 iz oko 35 zemalja.

Manifestacija se održavala u prelepoj zgradi parlamenta dela grada Shonenberg (liči iznutra na našu skupštinu) ispred koje su se vijorile zastave duginih boja.

Prvi sastanak je bio veče pre konferencije u obližnjem kafiću-klubu, gde su nam podelili propusnice, štampane materijale i program konferecije. Sutra smo rano počeli sa radom.

Konferencija je počela zasedanjem u velikoj sali, gde su uvodnu reč održali visoki predstavnici parlamenta evropske unije, kao i jedan gospodin iz britanske vlade. Po podne su počele radionice koje su se odvijale po raličitim prostorijama.

Radionice su vodile osobe koje su se ranije prijavile za to, i ja sam ispred transserbia grupe iznela podatke o situaciji u Srbiji, što se tiče homofobije, transfobije, medicinskih stručnjaka, psihijatara, endokrinologa, hirurga, cena hormona, operacija i ostalo.

U subotu uveče, u okviru programa smo otišli u klub SO36, za koji kažu da je jedan od najstarijih LGBT klubova u Berlinu (ako izuzmemo čuveni Eldorado iz tridesetih godina prošlog veka) Klub je neverovatan i svakome ko posećuje Berlin savetujem da odvoji jedno veče tamo. Izvođeni su perfomansi raznih sadržaja, a nastup je imala i slovenačka zvezda Salome, koja je
takođe bila na konferenciji.

Konferencija je završena sutra dan, u nedelju, u smanjenom sastavu (hm, razumljivo zbog prethodne večeri).

Ono što je važno naglasiti na celo ovo dešavanje u Berlinu je, da trans populacija, iz bilo kod dela Evrope, a i zemalja koje nisu, ili trenutno nisu u EU, može da računa na podršku i pomoć. Važno je napomenuti da je ovakvo ujedinjavanje i
povezivanje u mrežu grupa i organizacija koje se bave trans problematikom ujedno dobro i za celu LGBQ populaciju.

Ukoliko želite da posetite njihov sajt, adresa je www.tgeu.org