zona za web

Međunarodni Dan ponosa (Pride Day) obeležava se svuda u svetu u znak sećanja na Stounvolsku revoluciju - prvu otvorenu pobunu protiv sistematskog hapšenja, progona i zlostavljanja lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba od strane američke policije. U noći između 27. i 28. juna 1969. godine u gej klubu „Stounvol in“ u Njujorku sprovedena je još jedna policijska racija, koja je prerasla u spontani fizički sukob između policije i LGBT osoba (drag kraljice i buč lezbejke pre svega), koje su odlučile da se suprotstave maltretiranju i konstantnom nasilju i zahtevale poštovanje svojih ljudskih i građanskih prava. Policija je uhapsila vođe protesta, vodenim topovima razbila ostale okupljene, ali su se demonstracije proširile na ostatak Njujorka i nastavile sledećih dana vodeći ka velikim pozitivnim promenama. Ovi protesti predstavlju začetak organizovanog aktivizma i savremenog pokreta za oslobođenje LGBT osoba u SAD, a zatim i u ostatku sveta.

Ponos u kontekstu proslave Međunarodnog Dana ponosa označava potrebu da LGBTIQ osobe žive dostojanstveno kao i svi drugi građani/ke, kao i da participiraju u svim društveno-političkim tokovima ravnopravno, a ne kao građani/ke drugog reda koji/e se skrivaju i žive sa teretom sramote sopstvenog postojanja.

Akcijom „Zona slobodna od mržnje“ i ove godine obeležavamo Međunarodni dan ponosa LGBT osoba. Protest se organizuje u ponedeljak, 27. juna 2016. godine u 17 časova na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice.

Jedan od najvažnijih datuma u istoriji LGBT pokreta u svetu 27. jun, Dan ponosa, se četvrtu godinu za redom u Srbiji obeležava akcijom „Zona slobodna od mržnje“ (skraćeno Zona) koja se svaki put organizuje na različitim lokacijama i pod istim sloganom. Ciljevi „Zone“ su da na pozitivan način ukaže na postojeću društvenu netoleranciju prema LGBTIQ osobama, da od mržnje simbolično „oslobađa“ javne prostore u Beogradu i u drugim gradovima širom Srbije i da doprinese pozitivnim društvenim promenama.

savamala za webTakođe, s obzirom na to su LGBTIQ osobe deo društva u kome postoji nesumnjiva potreba za izgradnjom i jačanjem međusobne solidarnosti - između različitih manjinskih grupa, ali i solidarnosti i tolerancije u celom društvu - organizatori/ke svake godine deo ove akcije posvete ukazivanju na različite probleme u društvu i položaj drugih društvenih grupa i pojedinaca/ki. Na ovaj način oni/e žele da jasno kažu da nasilje i mržnja u Srbiji ne smeju da budu tolerisani ni prema LGBTIQ osobama, ni prema bilo kome, kao i da će se uporno i predano boriti, kako protiv homofobije, bifobije i transfobije, tako i protiv svih oblika ksenofobije, rasizma, šovinizma i mržnje i netrpeljivosti prema različitim društvenim grupama i pojedincima/kama.

Prva „Zona slobodna od mržnje“ je zato bila posvećena sećanju na ubijenog francuskog državljanina Brisa Tatona, druga solidarnosti LGBTIQ osoba sa romskom zajednicom, a treća antifašizmu.

solidarnos za webOvogodišnja „Zona slobodna od mržnje“ posvećena je solidarnosti sa ratnim izbeglicama, a protest će biti organizovan na uglu Hercegovačke i Mostarske ulice. Posle mirovne akcije, posetićemo parkove kod autobuske stanice i kod Ekonomskog fakulteta gde ćemo ratnim izbeglicama podeliti humanitarnu pomoć.

Vidimo se na skupu 27. juna, dođite!