Gayten-LGBT vas poziva da u nedelju 20. novembra u 18 časova zajedno obeležimo osamnaesti Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije 2016. na Trgu Republike u Beogradu i zajedno zapalimo sveće u znak sećanja na osobe koje su ubijene zbog transfobije, i izrazimo protest zbog svih trans osoba koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji.

Od 1999. godine, ovaj dan kada se sećamo trans osoba koje su bile žrtve ubistva, obeležava se svakog novembra. Obeležavanjem ovog dana podiže se svest javnosti o zločinu iz mržnje nad trans osobama, obezbeđuje se prostor za izražavanje žalosti i odaje počast životima ubijenih trans osoba kako ne bi bile zaboravljene. Obeležavanje dana sećanja na žrtve transfobije počelo je u SAD, ali se danas ovaj dan obeležava u mnogim delovima sveta. Do sada su dešavanja kojim se obeležava ovaj dan održana u više od 180 gradova u više od 20 zemalja Severne Amerike, Evrope, Azije, Afrike i Okeanije, a ovako je obeležavanje TDOR-a 2015. izgledalo kod nas.

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve transfobije, organizacija Transgender Europe (TGEU) svake godine objavljuje izveštaj o monitoringu ubistava trans osoba (Trans Murder Monitoring, TMM) i najnovije podatke za poslednju godinu. Nažalost, ove godine zabeleženo je 295 slučajeva ubistva trans i rodno različitih osoba, čija imena treba dodati listi onih kojih se sećamo, za kojima žalimo i čije živote slavimo i odajemo im poštu. Ovde možete pogledati izveštaj na srpsko-hrvatskom za 2016.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans osobama i dalje su upitni. Život trans osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima. Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, što je važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans osoba.

U nedelju 20. novembra od 18 časova okupićemo se na Trgu i zapaliti sveće za sve trans i rodno različite osobe koje su ubijene u poslednjih godinu. Pridružite nam se.

Priredila: MJ

 Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore