Povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije 17. maja, u Beogradu će ove godine biti organizovano nekoliko dešavanja kojima se skreće pažnja na probleme LGBTIQ osoba u Srbiji i obeležava ovaj važan dan. 

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHO/T/BiT) obeležava se 17. maja i za cilj ima koordinaciju međunarodnih aktivističkih dešavanja kojima se podiže svest o kršenju LGBTQIA prava i istovremeno motiviše interesovanje za LGBTQIA aktivizam širom sveta. Ovaj dan je izabran u čast uklanjanja homoseksualnosti iz Međunarodne klasifikacije bolesti Svetske zdravstvene organizacije 1990. godine.

 
U sredu 17. maja od 12 do 14 časova na Trgu republike, predstavnici/e svih aktivističkih organizacija i institucija koje su u Lokalnoj mreži Zajedno protiv diskriminacije ispisuju poruke protiv diskriminacije, homofobije i transfobije, upoznaju građane/ke sa radom Lokalne mreže Zajedno protiv diskriminacije i razgovaraju o tome zašto je njihova podrška važna. Deliće se promo materijali mreže, bedževi, majice, itd.

Istog dana od 15 časova, u Svečanoj sali na Starom dvoru (Dragoslava Jovanovića 2), mreža Zajedno protiv diskriminacije organizuje čitanje životnih priča LGBTIQ osoba. Predstavnici/e državnih institucija, potpisnica Memoranduma o saradnji, čitaće istinite životne priče LGBTIQ  osoba, koje su pripremili udruženja Labris i Gayten-LGBT. Između ostalih priče čitaju državna sekretarka u Ministarstvu unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković, načelnica gradske uprave Beograd Sandra Pantelić i zamenica Osnovnog javnog tužioca Danijela Jokanović. 
 
U Lokalnoj mreži za prevenciju diskriminacije i podršku LGBT osobama Beograda nalaze se Gradska uprava, Gradski centar za socijalni rad, Više javno tužilaštvo u Beogradu, Nacionalna služba za zapošljavanje, Filijala Beograd, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Prvo osnovno javno tužilaštvo, Policijska uprava Beograda, Zaštitnik građana grada Beograda, organizacije Gayten-LGBT, Udruženja AID+, Haver Srbija, AS Centar, Mreža organizacija za decu Srbije i Labris.
 
 
Istog dana, koordintor/ka Gayten-a, Milan Agatha Đurić, prisustvovaće svečanom spuštanju zastave duginih boja i trans zastave sa prozora Kancelarije Zaštitnika građana od 12 časova.
 
Istog dana od 12 do 14 časova u ulici Majke Jevrosime 33 ispred zgade MUPa biće održan i protest povodom učestalih napada na trans osobe koji su desili u poslednje dve nedelje u Beogradu i neadekvatnog reagovanja policije. Na taj način, biće skrenuta pažnja nadležnim organima na obavezu da sve građane/ke štite podjednako i u slučajevima koji su motivisani mržnjom prema LGBTIQ osobama. Protest organizuje LGBT Srbija.
 
 

Istog dana takođe, organizacije Da se zna! i FemSlam kao i Grupa podrške trans osobama Gayten-LGBT pozivaju vas na loptanje "Između dve vatre", u znak obeležavanja Međunarodniog dana borbe protiv homofobije i transfobije. Utakmica će biti odigrana na Trgu republike od 18 do 20 časova.

Kotizacija po učesniku/ci je 100 din. Sakupljena sredstva su namenjena fondu za psihološku podršku LBGTI osobama, osnovanom u februaru ove godine od strane udruženja “Da se zna!”.

Facebook ivent

Sedamnaestog maja uveče pozivamo vas na nastup Wyrd Sisters u KC Gradu. Veče klasične dreg zabave koje samo za vas pripremaju tri beogradska dreg kvina - DekadencaDajana Ho i Valerie Candy. Ovog puta, gledaćete omaž ex-Yu divama iz vremena minulih! Posebna gošća ove večeri biće prva beogradska dreg kraljica, Viva la Diva, a voditeljka Markiza De Sada. Pre i posle centralnog programa za vas muziku pušta mandymendi. Početak programa u 21h. Ulaz 300 din.

Facebook ivent

Priredila: MJ