Rekonstrukcija Ženski fond vam predstavlja Mapu dešavanja kojima se obeležava Međunarodni dan žena, 8. mart u Srbiji 2019. godine. Mapa obuhvata dešavanja u Beogradu, Kraljevu, Kruševcu, Kostolcu, Tutinu i Užicu. Osmi mart je za feministički pokret važan kako zbog istorije borbe za prava, slobodu i izražavanje žena, tako i zbog solidarnosti, umrežavanja, vidljivosti i akcije. Mapa je jedan od načina da beležimo i arhiviramo istoriju organizovanja feminističkih i ženskih organizacija povodom 8. marta.

Vidimo se u petak 8. 3. u 13 časova na Platou ispred Filozofskog fakulteta.

Ako žene stanu, staje ceo svet!

Mapu dešavanja za 8. mart 2019 u Srbiji možete da pogledate ovde.

Mapu dešavanja iz regiona ex-YU možete da pogledate ovde.

Beograd

Centar za ženske studije - Feministička teorija na dar, Beograd

6. mart, 15:00–19:00
Biblioteka Centra za ženske studije
Ove godine ponavljamo uspešnu akciju podele besplatnih izdanja Centra za ženske studije i odabranih publikacija o feminističkom pokretu, rodnim teorijama i drugim političkim pitanjima.

6. mart, 19:00
Feministički čitalački klub
Prvo okupljanje ovog kluba posvećeno je tekstu Beleške za feministički manifest koji se bavi odnosom levog i feminističkog pokreta, i opisuje nove strategije ženskog štrajka koje povezuje sa drugim društvenim pokretima.
Moderatorke: Nađa Bobičić i Nađa Duhaček

FEMIX, Beograd

SNAGA: izložba mladih fotografkinja
8. mart, 19:30

Papergirl galerija (Kralja Milana 15, Beograd)

Kako vidiš ulogu devojke i žene u balkanskom društvu danas? Koje slike treba da razbijemo na Balkanu da bismo zajedno išli napred? Petnaest devojaka iz Srbije dalo je svoje odgovore kroz fotografije koje čine izložbu SNAGA. Okvir u kome su nastale fotografije je regionalni projekat Balkan Girl Power koji je povezao devojke iz Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije i Kosova. Učesnice su imale priliku da uz podršku iskusnih mentorki i mentora uče, stvaraju, i međusobno se povežu. Ovaj projekat je bila prilika da se bolje razumemo i da pokažemo da je fotografija univerzalni jezik koji može da razbije sve barijere – granice koje nas dele i iste nametnute uloge koje nas povezuju. Sve fotografije koje su nastale kao rezultat procesa možete pogledati na platformi balkangirlpower.org, a izložba koju čini selekcija fotografija otvorena je do kraja februara u Centru za otvorenost i dijalog u Tirani.

Bring The Noize – BeFem dodela priznanja za feminističke inicijative za 2018. godinu, Beograd
8. mart, 21:00 KC Grad

Osmi mart, međunarodni dan žena je dan kada su feministkinje i saborci na ulici i glasno govore, slaveći žensku borbu i otpor, kada promišljaju i pokazuju solidarnost sa različitim ženama jer ovaj datum predstavlja simbol političke borbe koja preispituje i dekonstruiše marginalizaciju žena, seksizam i homofobiju u izmjenjenom kontekstu neoliberalnog kapitalizma. To je dan kada žene organizuju i vode proteste širom sveta, koji u fokusu imaju ženska i radnička prava. Osmi mart je savršena prilika da proslavimo sestrinstvo, hrabrost i izvojevane pobede! To je pravi trenutak da ucrtamo mapu za drugačiji i pravedniji svet i lokalno i globalno.Budite sa nama u noći u kojoj ćemo se podsetiti sjajnih feminističkih akcija, kolektiva i pojedinki iz 2018, koje su nam pokazale kako zajedno i samo solidarno možemo započeti promenu i biti deo pravednijeg i boljeg sveta.

Te noći sa nama na sceni biće Lady K, Johana Bogičević (F - Society) i veliko nam je zadovoljstvo da najavimo mini koncert Ane Ćurčin & Manivi.

BUDI GLASNA - BRING THE NOIZE!
21:00 Feministička priznanja za rad; Muzički intermeco: Lady K
23:15 Ana Ćurčin & Manivi – mini koncert
00:15 Lip Sync Battle
01:00 DJ set Johana Bogicevic F-Society

 

Žene puštaju četvrtkom, Beograd
8. mart, 20:00-00:00

Ljubimac, Cetinjska 15, Beograd

Revolucija će biti ženska! Danas se obeležava 8. mart - „Međunarodni dan žena“, dan kada je na „Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalistkinja“ u Kopenhagenu 1909. na predlog Klare Cetkin odlučeno da se svake godine ovaj dan obeleži kao dan ženske borbe za pravo glasa, kraći radni dan i bolju platu. Pozivamo vas da danas slavimo žensku hrabrost, solidarnost i ljubav. Vidimo se na još jednoj za nas veoma važnoj, našoj maloj igrajućoj revoluciji!

„Žene puštaju četvrtkom" je feministički kolektiv, koji čini grupa samoorganizovanih žena, aktivistkinja :) Naša politika je politika osvajanja i stvaranja prostora za žene, u kojem je moguće biti slobodna i razigrana. Solidarno, protiv logike profita i patrijarhata, bez organizacija koje bi stajale „iza” ili „ispred” nas, kao autonomne aktivistkinje, pravimo plesne susrete i pozivamo žene da na tim događajima (i van njih) zauzimaju javni prostor. Honorar koji dobijamo, nakon par žurki, vraćamo ženama tako što podržavamo neku već postojeću inicijativu - žensko stvaralaštvo, kupovinom proizvoda u većoj količini. Zatim to što kupimo, podelimo onima koje dođu na žurku i proširimo priču o ženama koje stvaraju. Muziku puštaju isključivo žene.

Javite ženama, dođite da plešemo revoluciju!

Udruženje slikara i slikarki i ljubiteljki i ljubitelja slikarstva KORNJAČA, Beograd
8. mart, 19:00 izložbeni prostor udruženja ulica Carigradska br. 9.

Prve školovane žene Srbije, prva izložba - MUZEJ ŽENE

Izložba se sastoji od istorijskog dela predstavljenih na 11 panoa (imena, likovi i kratka biografija žena) i 7 umetničkih dela nastalih promišljanjem umetnika na temu borbe za ženska prava.

Mreža Žena u crnom sa Autonomnim ženskim centrom, Centrom za ženske studije, Društvenim centrom „Oktobar“, Inicijativom „Ne davimo Beograd“, Levim samitom Srbije, Rekonstrukcijom Ženski Fond, Udruženjem za radna prava žena „Roza“, Inicijativom #Mame su zakon, Inicijativom žena Srbije, Romskom Ženskom mrežom, Sekcijom žena UGS NEZAVISNOST

RAD, A NE GLAD! HRANA, A NE ORUŽJE!

Baner: Ako žene stanu, staje ceo svet! biće razvijen na trgu Slavija, kao deo globalne inicijative „Štrajk žena“.

Tokom marša se nose tematski transparenti i baneri vezani za 8 mart, a ne organizacijska obeležja. Marš prate bubnjarke i mali muzički kamion sa kog se čuje prigodna muzika, kao i parole koje će se uzvikivati.

Akcija se završava u Centru za kulturnu dekontaminaciju, gde će biti organizovana izložba povodom 100 godina od ubistva Roze Luksemburg.

Skup na Platou Filozofskog fakulteta počinje u 13:00.
8. martovski protestni marš počinje u 13:15.

Predviđena je sledeća ruta marša: Plato – Vasina – Kolarčeva – Terazije – kralja Milana – Kneza Miloša – Nemanjina – Slavija, kružni tok (jedan krug) – kralja Milutina – Birčaninova – CZKD.Kolona će se zaustavljati kod zgrade: Predsedništva, Vlade, ministarstava, na kružnom toku na Slaviji i kod spomenika Dimitriju Tucoviću, gde ćemo položiti cveće.

Kostolac

Neformalna grupa „Uspešne žene Kostolca" Kostolac

1. mart
Okupljanje tinejdžerki i razgovor na temu „ŠTA JE TO LJUBAV“ i zašto je bitno prepoznati nasilje, ne trpeti ga i prijaviti.

5. mart, 17:00
Želimo da našim sugrađankama poklonimo razgovaralište na temu „8 mart nekad i sad - hajde da se upoznamo“. Sa nama će biti gošće iz svih socijalnih i društvenih grupa (pedagogice, pravnice, penzionerke, tinejdžerke, kuvarice, učiteljice, nezaposlene, samohrane majke.)

Teme:

  • život iz njihovog ugla
  • prava žena (rad, škola, život)
  • zašto ćutimo, čega se bojimo
  • ljubav, šta je to

8. mart
Ulični performans „NEĆU DA ĆUTIM“

Kraljevo

Udruženje Fenomena, Kraljevo
8. mart
12:00-16:00
Trg srpskih ratnika u Kraljevu

Akcija deljenja propagandnog materijala, naše aktivistkinje bi u neposrednom kontaktu sa građankama i građanima razgovarale o značaju 8. marta, ženskim pravima i o prevenciji nasilja u porodici.

17:00
konferencija za medije, gde će biti promovisan sos telefon za žene sa iskustvom nasilja u porodici u okviru Udruženja Fenomena

18:00
tribina u sali gradske uprave

Kruševac

Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva, Kruševac
9. mart, 12:00, Kruševac

Mentorska šetnja povodom Dana žena, nakon koje sledi javna diskusija „Uloge žena u lokalnom socio-ekonomskom razvoju” u kojoj će učestvovati govornice iz javnog, privrednog i civilnog sektora.

Mentorsku šetnju su 2008. godine u Srbiji pokrenule Andrea Brbaklić, Ana Firtel i Marija Nikolić. Ove godine u sklopu inicijative održaće se 161 šetnja u 61. zemlji.
Do sada je u Srbiji organizovano 14 Mentorskih šetnji u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kraljevu, Valjevu i Subotici. Mentorske šetnje se organizuju povodom 8. marta - Međunarodnog dana žena i pri završnom događaju na programu „Podeli svoje znanje“.Program „Podeli svoje znanje” devet godina za redom zajednički sprovode Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Evropski pokret u Srbiji, ERSTE banka i OEBS Misija u Srbiji. Više o samom programu “Podeli svoje znanje” možete saznati ovde.

Alternativni centar za devojke, Kruševac
8. mart, 19:00
prostorije Alternativnog centra za devojke

Projekcija filma i diskusija povodom stogodišnjice smrti Roze Luksemburg i obeležavanja 8. marta.
 

Tutin

IMPULS, Tutin
7. mart, 17:00, Dom kulture

Feminističko veče - Da se čuje, da se zna!!!

  • Premijerno prikazivanje aktivističkog filma u produkciji Impulsa
  • Izložba fotografija JA SAM TI
  • Slavim sebe, pevam, igram-dakle postojim!
  • Sevdah-koktel party


8. mart, 12:00, gradski trg
Javna akcija: VERUJEMO NAŠIM DEVOJČICAMA – STOP SEKSUALNOM NASILJU NAD DEVOJČICAMA

 

Užice

Ženski centar Užice, Užice
8. mart, 14:00-15:00, Trg partizana Užice

Ulična akcija posvećena seksualnom zlostavljanju žena: PRAVO JE ŽENA DA ŽIVE BEZ NASILJA

Uradiće se plakati različitih boja na kojima će biti prikazane brojke, koje prate statistiku vezanu za seksualno zlostavljanje žena i koje će biti pokačene na panoima između kojih će stajati žene i držati narandžaste balone. Biće organizovana Konferencija za medije na kojoj ćemo govoriti o zakonskoj regulativi u oblasti zaštite od seksualnog zlostavljanja i problemima koje prati nedostatak specijalizovanih usluga kao što su krizni centri za silovane žene. Pored toga govoriće se i o akcijama u svetu koje sprovode ženske organizacije i o kampanji #Me too. Deliće se propagandni materijal.
 

kontakti

Alternativni centar za devojke, Kruševac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: alternativegirlscenter.org

BeFem feministički kulturni centar
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: befem.org

Centar za ženske studije, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: zenskestudie.edu.rs

FEMIX, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://www.facebook.com/events/398201537406727/

IMPULS, Tutin
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.impulstutin.org

Mreža žena protiv nasilja, Mreža Žena u crnom...
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.zeneucrnom.org

Neformalna grupa „Uspešne žene Kostolca", Kostolac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://www.facebook.com/uspesne.zene.3
https://uspesnezene.blogspot.com/

Podeli svoje znanje i Akademija ženskog liderstva, Kruševac
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: http://www.emins.org/podeli-svoje-znanje/

Žene puštaju četvrtkom, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..
W: https://www.facebook.com/zenepustajucetvrtkom/

Ženski centar, Užice
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Udruženje Fenomena, Kraljevo
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: www.fenomena.org

Udruženje slikara i slikarki i ljubiteljki i ljubitelja slikarstva KORNJAČA, Beograd
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.
W: https://udruzenjeslikara-kornjaca.com

Rekonstrukcija Ženski fond
E: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli. T: +381 11 2184674,   +381 64 6441498
W: www.rwfund.org

RŽF je prva lokalna ženska i feministička fondacija u Srbiji osnovana 2004. godine. RŽF je posvećena ženskom organizovanju i autonomnom civilnom društvu. Podržavamo različite vidove izražavanja, prevencije i zaštite ženskih ljudskih prava: od uličnih akcija i protesta do akademskih analiza.Kroz stalno i odgovorno prikupljanje i pružanje finansijske i stručne podrške, nastavljamo zajedničku borbu za drugačiji, miran i pravedan svet – od našeg ličnog sveta, preko čovečanstva do sveta prirode. Sa idejom oslobođenom grupisanja ljudi u identitete, bez njihovog utrkivanja koji je važniji i/ili ugroženiji. Bez fragmentacije i dezorijentisanja.

Izvor: Rekonstrukcija ženski fond