Geten vas poziva na novo predstavljanje prvog multidisciplinarnog istraživanja na temu interseksualnosti i položaja interseks osoba u Srbiji koje organizujemo u Medija centru (Terazije 3) u četvrtak, 16. maja od 11 do 12:30 časova.

Na pres konferenciji Interseks – ka izgradnji intersekcionalne platforme, koja se održava u okviru nedelje obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije, interfobije i transfobije (IDAHOBIT), biće predstavljeni rezultati istraživanja o pravnom položaju interseks osoba i istraživanja sa zdravstvenim radnicima o njihovim iskustvima, znanju i stavovima o radu s interseks osobama u Srbiji.

Detaljna agenda s govornicima i autorima izveštaja će biti uskoro objavljena.

Istraživanja i konferencija su deo istoimenog projekta koji se sprovodi uz podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Srbiji.

Molimo vas da svoj dolazak potvrdite najkasnije do srede, 15. maja 2019. godine slanjem mejla na adresu: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Interseks osobe se rađaju s polnim karakteristikama - uključujući genitalije, polne žlezde ili hromozomske obrasce - koje se ne uklapaju u tipični binarni model muških i ženskih tela. Termin interseks se koristi da opiše široki raspon prirodnih varijacija tela. U nekim slučajevima su interseks crte primetne odmah po rođenju, dok u drugim nisu sve do puberteta. Neke hromozomske interseks varijacije uopšte ne moraju biti fizički vidljive. Prema stručnjacima/kinjama, između 0,05 i 1,7 procenata populacije rađa se s interseks karakteristikama, slično procentu osoba koje imaju riđu kosu.

Evropski parlament je 14. februara usvojio pionirsku Rezoluciju o pravima interseks osoba, čime je postavljen jasan standard u okviru Evropske zajednice u pogledu zaštite ljudskih prava i telesnog integriteta interseks osoba. Prevod teksta Rezolucije na srpsko-hrvatski jezik možete pronaći ovde.

Priredila: MJ