Rainbow flag and blue skiesParada ponosa i trans prajd, dve odvojene manifestacije zakazane su za isti datum, 20. septembar u Beogradu. Šetnja u okviru parade ponosa planirana je za centralne gradske ulice, dok je trans prajd zakazan ispred Predsedništva, Skupštine Srbije i Skupštine grada.

Priprema parade ponosa je u toku, planirana su pride week dešavanja kao i svake godine, pored standardne šetnje, a cilj održavanja je borba za ravnopravnost. Cilj organizovanja trans prajda je ukazivanje na diskriminaciju i nedostatak propisa koji bi trans* osobama olakšali život, a njeni organizatori su Glic i Egal.

Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović, izjavio je da se prošle godine nije desilo ništa loše tokom Parade ponosa, i da se pokazalo da policija može da obezbedi takav skup. „Ukoliko u septembru budu održavani takvi skupovi, ne očekujem da će biti većih problema", istakao je Stefanović.

On je takođe najavio da će uskoro biti usvojen zakon o mirnom okupljanju i naveo da će jedna od novina biti da se policiji neće prijavljivati okupljanja u zatvorenom prostoru i da će organizatori skupova imati veće obaveze. Kako je pojasnio, onaj ko organizuje skup i želi veće od regularnog obezbeđenja to će morati i da plati. Zakon o mirnom okupljanju odnosiće se na političke i druge skupove i utakmice, rekao je Stefanović.