Gayten-LGBT ima veliko zadovoljstvo da vas pozove na regionalnu konferenciju „Trans, interseks, kvir – Osvrti i novi horizonti“, koja će biti održana u petak, 23. oktobra, u hotelu 88 Rooms, Takovska 49, u Beogradu.

Konferencija „Trans, interseks, kvir – Osvrti i novi horizonti“ nastojaće da predstavi razvoj TIQ aktivizma u regionu, prevashodno na prostoru bivše Jugoslavije, i približi aktivnosti, politike i strategije različitih  grupa, organizacija i aktivistkinja/a u borbi za prava TIQ osoba. Istovremeno, otvaranje i osvajanje prostora, kao i ukazivanje na postojanje ovih identiteta kroz čitavu istoriju i u najrazličitijim kulturama, a koji su bili višestruko marginalizovani i nevidljivi, čak i u okviru pokreta za LGBT prava - gde i u samom akronimu jasno nedostaje autentično prepopoznavanje i uključivanje - predstavljaju neke od ciljeva konferencije.

Na konferenciji će se razgovarati o aktivizmu u poslednjih 25 godina na prostoru bivše Jugoslovije, kroz prizmu borbe za prihvatanje TIQ osoba, njihova prava, egzistencije i kulture u heteropatrijarhalnim sredinama, sa vrlo represivnim i striktno podeljenim rodnim ulogama. Imajući u vidu medicinski i pravni diskurs, važno je diskutovati i o depatologizaciji TIQ identiteta, istovremeno uz rad na stvaranju najedakvatnijih pravnih i medicinskih okvira u pogledu podrške.

Prijava za učešće na konferenciji je obavezna, te vas molimo da aplikacioni formular popunite ovde.

netherland gaytenUčešće na konferenciji je besplatno, a organizatori snose troškove puta, smeštaja i obroka učesnicima/ama van Beograda, koji će dobiti mejl sa potvrdom učešća nakon slanja prijave. Za učesnike/ce iz Beograda predviđen je ručak.

Preliminarni program konferencije možete pogledati ovde.

Konferenciju organizuje Gayten-LGBT uz finansijsku podršku Ambasade Kraljevine Holandije u Beogradu.

Priredila: MJ