n-TRANSPARENT-large570Amazonova serija Transparent, nije oduševila samo kritičare koji su je već nazvali „jednom od najboljih serija godine.“ Ovaj dirljivi prikaz jednog roditelja koja se autuje kao transrodna osoba svojoj porodici, takođe je skrenuo pažnju na jednu novu vrstu porodice koja sve više postaje uobičajena pojava.

Priče o stvarnim trans roditeljima jednako su lepe kao i ona prikazana u seriji „Transparent“, i evo o čemu je novinarka kanala HuffPost Live razgovarala sa nekoliko trans roditelja:


U ovom videu, transrodni tata Trevor Mekdonald, otvara se i govori o svom jedinstvenom iskustvu roditeljstva. Trevor je započeo proces tranzicije sa 23 godine. Kako objašnjava, imao je gornju operaciju uklanjanja ženskih grudi, ali se odlučio da se ne podvrgne „donjoj operaciji“, čime je sačuvana njegova sposobnost rađanja. Prošle godine, Trevor se venčao sa svojim partnerom Ijanom, i potom ostao u drugom stanju.

Iako nema grudi, Trevor je saznao da može da proizvede male količine mleka kojim bi mogao da hrani svoga sina. Trebalo je puno truda, ali je na kraju i uspeo, i na svom blogu pisao o iskustvu dojenja i kako je to uticalo na njega. Pročitajte Trevorov post o iskustvu dojenja ovde.

Intervju sa Trevorom Mekdonaldom je definitivno vredan pažnje. Ne samo da u njemu Trevor na vrlo zanimljiv način govori o svom iskustvu, već i tokom intervjua doji drugu bebu koju je dobio sa Ijanom.

Upoznajte još tri vrlo inspirativna roditelja/ke - dve trans mame i jednog trans tatu - koji/e žive svoje istine i podižu decu nakon procesa tranzicije kroz koje su prošli/e ovde.

Prevod:MJ
Izvor: www.huffingtonpost.com

Filmovi i serije

 • Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki +

  Velšanka filmom osvijetlila ljubavni život starijih lezbejki Rediteljka filma o dve osamdesetogodišnje lezbejke, Rejčel Daks, traži veću filmsku vidljivost starijih LGBT osoba. Opširnije...
 • Trans iskustva: Sofija Stević +

  Trans iskustva: Sofija Stević Sofija Stević je mlada trans žena koja u video snimcima na svom YouTube kanalu izlaže najčešće neprijatnosti sa kojima se suočava kao trans žena, a koje mogu biti psihičke, fizičke, Opširnije...
 • Dreg umetnost u Beogradu +

  Dreg umetnost u Beogradu Pogledajte VICE-ov kratki dokumentarac o drag sceni u Beogradu. Opširnije...
 • Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima +

  Zaštitite svoju decu: informišite se o interseks stanjima Pogledajte video klip organizacije za prava interseks osoba, OII Europe, koji objašnjava situaciju rođenja interseks deteta i na koji način roditelji treba da zaštite svoju decu u takvoj situaciji. Opširnije...
 • Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD +

  Kratka istorija prava transrodnih osoba u SAD Pogledajte video koji potpisuje Lavern Koks koja je i naratorka istog, a koji predstavlja kratku istoriju prava transrodnih osoba u SAD. Opširnije...
 • 1