Kampanja „Free and equal“: Interseksualnost - Geten

h INTERSEX Kampanja za ljudska prava Ujedinjenih nacija objavila je dokument o osnovama interseksualnosti u okviru kampanje pod nazivom „Free and Equal“ Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (UN OHCH). Kako bi se približila i bolje objasnila interseks pitanja, ovaj dokument kaže da je interseksualnost, odnosno interseks „krovni termin koji se koristi da opiše široki raspon prirodnih varijacija tela.“ Mnogi problemi u vezi sa ljudskim pravima interseks osoba, uključujući i prisilnu sterilizaciju i operaciju prilagođavanja pola su takođe objašnjeni.

U tekstu je takođe pojašnjeno da „interseksualnost ima veze sa biološkim polnim karakteristikama, i razlikuje se od seksualne orijentacije ili rodnog identiteta osobe“, kao i da se između 0,05 i 1,7 procenata populacije rađa sa interseks karakteristikama.

Takođe, u tekstu se navode različiti načini na koje interseks osobe trpe diskriminaciju, ali i nudi lista preporuka za dalje delanje namenjena vladama država i medijima.

„Ovaj dokument Ujedinjenih nacija predstavlja bolan pregled različitih načina na koji se krše ljudska prava interseks osoba i direktan je poziv na akciju kojim se zahteva stavljane van zakona svih nepotrebnih procedura na interseks deci. Takođe, ovaj dokument ukazuje i na to da porodice i deca treba da dobiju adekvatno savetovanje i podršku. Ne sumnjam da kada bi roditelji bili upoznati sa ovim dokumentom i saznali da Ujedinjene nacije gledaju na kozmetičke genitalne zahvate kao na medicinsku torturu, da bi broj takvih operacija momentalno opao! Isto tako, lekari/ke više ne mogu da ignorišu ono što aktivisti/kinje govore poslednjih 20 godina. Vreme je da se sa ovim ludilom stane,“ kaže Kimberli Ziselman, izvršna direktorka organizacije Advocates for informed choice.

Tekst je na srpsko-hrvatski prevela Milica Jeremić, a integralnu verziju teksta možete preuzeti ovde.

Priredila i prevela: MJ