Kaster Semenja: poruka kritičarima nakon pobede - Geten

semenjaAtletičarka Kaster Semenja osvojila je zlatnu medalju u olimpijskoj trci na 800 metara za žene ove godine. Stajala je ponosno na pobedničkom postolju, a nešto kasnije blistala je i na konferenciji za štampu.

„Poenta je u ljubavi prema drugima“, rekla je ova dvadesetpetogodišnja južnoafrička atletičarka. „Ne u diskriminaciji drugih. Ne treba gledati druge i suditi o tome kako izgledaju, kako govore, kako trče.“

„Nije poenta niu tome što je neko mišićav. Poenta je u sportu. Kada izađete iz stana, razmišljate o tome kako ćete nastupiti, da li ćete biti dobri. Ne razmišljate o tome kako vaši  protivnici izgledaju. Samo želite da budete bolji. Mislim da je najbolji savet svima, izađite i zabavite se.“

I izjavivši to, Semenja je „pobedila“ još jednom, pored pobede osvojene na terenu.

Nju su ismevali, povlačili po medijima, a njeno mesto u atletici je stalno dovođeno u pitanje.

U jednom trenutku, bila je podvrgnuta ispitivanjima grupe stručnjaka koji su pokušavali da utvrde njen pol. Pokušavali su da je uguraju u razne kutije, govorili ima hiperandrogenemiju (povišen nivo androgena, prim. prev.) i da je interseks osoba, a ona sebe prosto vidi kao ženu koja trči.

Mnogi/e smatraju da joj nije trebalo dozvoliti da se takmiči na Olimpisjkim igrama u Riju.

Neki drugi, uključujući i predsednika Međunarodne asocijacije atletskih federacija, Sebastijana Kou, insistiraju na tome da može da se takmiči samo ukoliko uzima lekove koji suzbijaju hormone.

Ona se takmičila pod tim uslovom u Londonu pre 4 godine i osvojila srebrnu medalju. Sud za arbitražu u sportu naložio je Federaciji prošle godine da ukloni ove restrikcije, i ove godine ona je postigla rezultate koji su pretili da obore svetski rekord Jarmile Kratočvilove iz 1983.

Pa čak je i ta pobeda proizvela više pitanja nego odgovora.

Semenja je pobedila sa rezultatom 1:55.28s – najbrža na svetu ove godine, što je ujedno i njen lični rekord – sa Fransin Nijonsabom iz Burundija i Margaret Njairerom Vambui iz Kenije sa kojima je delila pobedničko postolje.

Isto kao i Semenja pre četiri godine, kada je bila u žiži nakon pobede u trci na 800 metara, ove dve osvajačice srebrne i bronzane medalje takođe su bile predmet nagađanja i sumnji da su interseks.

Jedan novinar je pitao na početku konferencije za štampu da li su ove tri atletičarke ikada bile primorane da uzimaju lekove za suzbijanje hormona u bilo kojoj fazi svojih karijera.

„Hvala vam na pitanju“, rekla je Vambui. „Neka se ova konferencija danas bavi današnjim rezultatima, sadašnjošću. Hajde da se ne bavimo lekovima.“

Potom se Semenja odlučno umešala.

„Prijatelju, ovo veče treba da ima veze sa našim postignućima“ rekla je. „Nismo ovde da govorimo o Međunarodnoj asocijaciji atletskih federacija, nismo ovde da govorimo o nekakvim spekulacijama. Ovde smo da govorimo o postignućima. Ova konferencija je o trci na 800 metara koju ste danas gledali. Hvala.“

To možda nije bila tema o kojoj je Semenja želela da govori, ali to je nešto što nikada neće nestati.

Međunarodna asocijacija atletskih federacija je najavila da će zahtevati reviziju odluke Međunarodnog suda za arbitražu kojom je Semenji i drugim atletičarkama sa viskom nivoom testosterona dozvoljeno da se takmiče u Riju bez uzimanja lekova koji suzbijaju hormone.

Koe je izjavio prošle nedelje: „Tamo gde možemo, moramo da stvorimo izjednačeno polje za takmičare i takmičarke. Ali želim da budem potpuno jasan: Semenja ima puno pravo da bude ovde. Ne treba da demonizujemo atletičarke.“

„Semenja je ćerka i sestra. Mi imamo moralnu ali i ugovornu obavezu da se prema ovoj stvari odnosimo pažljivo.“

„Sport bi trebalo da ujedinjuje ljude. Mislim da smo ujedinjeni i da tako treba da bude i u budućnosti. Znam da mojim ljudima značim puno, ponosni su na mene. Morate biti dobri u tome što radite, morate imati dobre rezultate. Ne mogu da se bavim pojedincima, mogu samo da se fokusiram na podršku svog naroda.“

Semenja nije samo osvojila zlatnu medalju u trci na 800 metara za žene. Njena pobeda je pobeda za svaku osobu kojoj su rekli da je drugačija, da nije normalna, da treba da se stidi sebe.

Da li povišeni nivoi testosterona kod žena unapređuju atletski performans? Ako je odgovor potvdan, za koliko? Deset posto? Pet sekundi? Za razliku između zlata i 4. mesta?

Da li je to išta značajnije od toga kada svetski šampion na 800 metera za muškarce Dejvid Rudiša trenira na viskoj nadmorskoj visini u Keniji? Ili Kevina Duranta koji je visok 213 cm?

Nemamo odgovore na ova pitanja i atletski svet će verovatno nastaviti da ih postavlja.

Poslednje pitanje za Semenju bilo je da li je srećnija nego 2012. godine. Nasmejala se i onda po prvi put potvdila svoj brak sa Vajolet Rasebojom.

„Naravno da sam srećna“, nasmejala se. „Tako se osećate kad se venčate.“

Prevod: MJ

Fotografije: Patrik Smit (Patrick Smith/Getty Images)

Izvor: theage.com.au