Novi Zeland: prva država s čijeg parlamenta se zavijorila interseks zastava - Geten

Novi Zeland je postao prva država s čijeg se parlamenta zavijorila interseks zastava prošle nedelje.

Četiri zastave s prednje strane zgrade parlamenta krasile su ga u znak obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije (IDAHOBIT) 2018.

Događaj su organizovali The Human Rights Commission (HRC) i radna grupa parlamenta za unapređenje prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interseks osoba 2015. godine.

Predstavnica partije zelenih Džen Logi, koji je i osmislila rad grupe kaže da je oko 2000 osoba Novog Zelanda rođeno kao interseks, „pa ipak nam govore da interseks osobe ne postoje i da smo svi ili muškarci ili žene.“

„Postavljanje zastave na zgradu parlamenta predstavlja formalno priznanje da vidimo i uvažavamo sve, i kao predstavnički dom želimo da predstavljamo sve građane ove zemlje,“ rekla je.

Logi je rekla da ceni napore čiji je cilj da predstave parlament inkluzivnijim.

Komesarka Dr Džeki Blu, koja se bavi pitanjima seksualne orijentacije, rodnog identiteta i polnih karakteristika pri HRC-u, izjavila je da odluka da se zastave postave pokazuje posvećenost lidera Novog Zelanda unapređenju pozicije i prava LGBTI osoba.

„Kao i to da se solidarišu s njima,“ izjavila je. „To je vrsta entuzijazma i posvećenosti koju moramo nastaviti da negujemo.“

Prošle nedelje su HRC i predstavnici radne grupe parlamenta za unapređenje prava lezbejki, gejeva, biseksualnih, trans i interseks osoba potpisali sporazum da dva puta godišnje održavaju konsultacije s LGBTI osobama u Oklandu i Velingtonu“, rekla je Logi.

„Postigli smo značajne uspehe, ali još uvek nismo iskorenili diskriminaciju iz našeg društva i mera vlade. To ima strašne posledice na loše mentalno zdravlje, stopu samoubistava i izgubljen potencijal. Možemo to bolje.“

Blu je rekla da se nada će redovni dijalozi obezbediti prostor gde će parlament moći da čuje glasove LGBTI osoba.

Prevod: MJ
Izvor: New Zealand becomes the first country to fly intersex flag at Parliament