Rezolucija Evropskog parlamenta o pravima interseks osoba - Geten

Evropski parlament je juče usvojio pionirsku Rezoluciju o pravima interseks osoba. Usvajanjem rezolucije Evropski parlament postavio je jasan standard u okviru Evropske zajednice u pogledu zaštite ljudskih prava i telesnog integriteta interseks osoba.

Rezolucija dopunjuje takođe važan dokument za interseks prava „Promocija ljudskih prava i eliminacija diskriminacije interseks osoba“ koju je usvojila Parlamentarna skupština Saveta Evrope.

Ovom rezolucijom Evropski parlament „strogo osuđuje tretmane i operacije „normalizovanja pola“ i poziva države članice da što pre usvoje zakone kojima se štiti telesni integritet interseks osoba. Rezolucija takođe potvrđuje da su interseks osobe „izložene brojnim instancama nasilja i diskriminacije u Evropskoj zajednici“ i poziva Evropsku komisiju i države članice da predlože zakone kojim će ovi problemi biti regulisani.

Drugi problemi kojim se ova rezolucija bavi uključuju potrebu za adekvatnim savetovanjem i podrškom interseks osobama i njihovim porodicama, mere kojima će se prekinuti stigma i patologizacija koju interseks osobe trpe i pojača sredstva interseks organizacijima civilnog društva. Tokom debate koja je prethodila glasanju, članice Evropskog parlamenta su skoro jednoglasno govorile u prilog rezolucije i naglašavale da su slučajevi „kršenja ljudskih prava interseks osoba strašni“ i da „nema ničeg nezdravog u vezi s interseks stanjima“. Ministar delegat Džordž Kjamba je u svom obraćanju ispred Rumunije potvrdio da je „proširenje prava na jednak tretman interseks osoba u potpunosti u duhu naših zajedničkih evropskih vrednosti i zajedničke kampanje za inkluziju“.

Geten pozdravlja usvajanje ovog važnog dokumenta u nadi da će država Srbija uskoro uskladiti svoje zakonodavstvo s istim.

Rezoluciju o pravima interseks osoba prevela je urednica transserbia.org i prevoditeljka Milica Jeremić.

Tekst Rezolucije o pravima interseks osoba možete preuzeti ovde.

Priredila: MJ