Kenija: popisom će biti obuhvaćeni muškarci, žene i interseks osobe - Geten

Kenija će postati prva država u Africi koja će prikupljati podatke o interseks osobama u okviru opšteg popisa stanovništva, što je zapravo velika pobeda aktivista za ljudska prava.

Avgustovskim popisom biće utvrđen broj stanovnika koji se ne identifikuju kao muškarci ili žene.

Interseks osobe u Keniji česte su žrtve nasilja i diskriminacije.

Smatra se da ima 700 000 interseks osoba u opštoj populaciji od 49 miliona.

„Dobijanje informacija o interseks osobama putem popisa pomoći će ljudima da shvate probleme s kojima živimo,“ kaže Rajan Muiruri, osnivač organizacije the Intersex Persons Society of Kenya (IPSK, Udruženje interseks osoba Kenije), i pozdravlja odluku vlade.

„Biti obuhvaćen popisom je veliko postignuće za nas,“, izjavio je za BBC.

Južna Afrika je prva afrička zemlja koja eksplicitno uključuje interseks osobe u svoj zakon o zabrani diskriminacije.

Kakva je situacija bila ranije?

Godine 2009, jedna žena iz Kenije obratila se sudu pošto su lekari upisali znak pitanja kod oznake za rod u izvodu iz matične knjige rođenih njene bebe.

Imala je tri zahteva: lična dokumenta za svoje dete da bi moglo da ide u školu, zakon kojim se zabranjuju operacije dece ukoliko nisu medicinski neophodne i prave i istinite informacije i psihološku podršku za roditelje.

U pionirksoj presudi iz 2014, Viši sud je naredio vladi da izda izvod iz matične knjige rođenih ovom petogodišnjem detetu.

Takođe je naredio državnom tužiocu da oformi radnu grupu koja će istražiti načine kroz koje će se pružati bolja i kvalitetnija podrška interseks deci.

Ta radna grupa predala je svoje preporuke državnom tužiocu aprila meseca ove godine. Preporuke uključuju i odlaganje operacija sve dok deca ne mogu sama da o njima odluče, kao i opširno istraživanje o brojkama kada su interseks osobe u pitanju.

Jedna od preporuka je i da se oznaka I, za interseks osobe, upotrebljava u zvaničnoj dokumentaciji.

Prevela: M. Jeremić

Izvor: bbc.com