Kako je Nik Kejv ućutkao homofobičnog obožavaoca - Geten

Nik Kejv je fin čovek, ali ne trpi budaletine.

Australijska rok legenda je iskoristila najnoviji post na svom sajtu u okviru serije The Red Hand Files kako bi se osvrnuo na užasno homofobično pitanje koje mu je postavio momak iz Alabame, Džordž.

Džordž je pitao Kejva: „Da li vam ikada dosade sve te pretenciozne debele lezbejke koje vole vašu muziku? Lično obožavam vašu muziku, ali mi je većina vaših fanova užasno odbojna. Samo sam se pitao da li ste i vi sličnog mišljenja.“

Kejvov odgovor je bio veoma pažljiv, odmeren i moćan; pevač je ukorio ovog trola zbog širenja netrpeljivosti, usput se osvrnuvši i na pitanje slobode govora.

„Isus je rekao na krstu, Oče, oprosti im, ne znaju šta čine. Džordž, čini mi se da se Isus možda obraćao direktno tebi,“ počeo je Kejv.

„Pre nekoliko nedelja odgovario sam na jedno pitanje na jednom od dešavanja gde razgovaram s publikom“, nastavlja. Branio sam naše pravo na to da možemo da kažemo šta želimo. Branio sam naše pravo na to da možemo da kažemo nešto uvredljivo. Ukratko, branio sam ideju slobode govora. Izgleda da ovih danas sloboda govora baš i nije poželjna.

„Ovaj koncept je polarizovan i sada se na branitelje slobode govora gleda kao na nekoga ko ima veze s desničarskom pričom, što smatram potpuno bizarnim. Međutim, verujem da iako treba da imamo pravo da kažemo šta želimo, za ono što izgovaramo postoje posledice, i samo zato što možemo slobodno da se izražavamo, to nas ne štiti, niti treba treba da nas štiti od ovih posledica.

Kejv dalje piše: „U interesu slobode govora, pružio sam ti platformu. Međutim, i sada nagađam, no čini mi se da će verovatno 99 procenata onih koji pročitaju tvoje pitanje misliti da si drkadžija. Možda grešim. Možda tu ima još nešto. E sad, ti možeš da kažeš, „pa šta“? Niko me ne poznaje. Kako mi ovo može škoditi?“ Možda ćeš to pomisliti. Ali nećeš biti u pravu.

„Ne verujem da te tvoja anonimnost štiti, kao što ne mislim ni da štiti trolove koji seju mržnju po društvenim medijima. Smatram da nas sve nešto spaja, i da negativnost koju stvaramo na kraju ipak nađe put nazad do nas.

„Prilika da se bolje ponašamo prema drugima je nešto što nam je stalno na raspolaganju – da se potrudimo da sledeća stvar koju ćemo uraditi bude najbolja, a ne najgora, najdestruktivnija,“ rekao je umetnik.

„U ovom slučaju Džordž, za tebe nije kasno. Ako zažmuriš i izviniš se mojim obožavateljkama, možda će taj negativni publicitet koji si generisao nestati. Smatram da su moje obožavateljke dovoljno inteligentne i da umeju da praštaju da bi razumele da reči koje si izgovorio sežu samo do margina tvoje evolucije.“

Otmeno, nema šta.

Integralnu verziju Kejvovog odgovora možete pročitati  ovde.

Prevod: MJ
Izvor