Aseksualne osobe su osobe koje ne osećaju nikakvu seksualnu privlačnost, iako su neke od njih, uključujući sive aseksualne osobe, ali ne samo njih, nekada osećale ili povremeno i dalje osećaju seksualnu privlačnost. To ne znači da ove osobe pate od nekog poremećaja, naprotiv, one mogu biti potpuno zadovoljne svojim načinom života.

670px-Understand-Asexual-People-Step-1


Koraci

1 Obratite pažnju na razliku između aseksualnosti i celibata. Aseksualnost nije isto što i celibat. Osobe koje praktikuju celibat mogu da osećaju seksualnu privlačnost, ali se uzdržavaju od seksualne aktivnosti, dok aseksualne osobe ne osećaju privlačnost ni prema jednom rodu. Nisu sve aseksualne osobe u celibatu.

670px-Understand-Asexual-People-Step-2

2 Ne mešajte aseksualne osobe sa gej osobama. Aseksualne osobe nisu neautovane gej osobe. Aseksualni/e ne osećaju seksualnu privlačnost prema osobama sopstvenog roda, što isključuje homoseksualnost kao orijentaciju. Međutim, neke aseksualne osobe  su homoromantici (osobe koje na romantičan način privlače osobe istog pola ili roda; homoromantične aseksualne osobe žele romantični/ljubavni odnos iz različitih razloga, uključujući druženje, privrženost, intimu, ali ih njihovi partneri/ke ne moraju nužno seksualno privlačiti. Prim.Prev). Aseksualne osobe mogu osećati romantičnu privrženost i mogu se prepoznati u mnogim ljubavnim orijentacijama (panromantici,biromantici, hetero-romantici, homoromantici, litromanntici , sapioromantici, itd.)

670px-Understand-Asexual-People-Step-33 Shvatite da aseksualne osobe nisu one koje su potisnule svoju seksualnost. One u celibatu suzdržavaju se od seksualnih aktivnosti (privremeno, do sklapanja braka, ili trajno, kao kod nekih sveštenih lica), dok akseksualne osobe obično nemaju seksualnih tendencija prema svojim partnerima, čak kada su i u dobrom braku.

670px-Understand-Asexual-People-Step-44 Ne očekujte promenu. Aseksualne osobe  se neće promeniti ukoliko „upoznaju pravu osobu“. Aseksualne osobe se obično rađaju aseksualne i biće verovatno aseksualne celog života, kao što je slučaj sa bilo kojom drugom seksualnošću. Impliciranje da one mogu biti preobraćene i „popravljene“ vrlo je uvredljiva.

670px-Understand-Asexual-People-Step-55 Potrudite se da razumete njihove motive. Aseksualne osobe nisu protiv neseksualnih odnosa. One prosto nemaju želju za seksom. Mnoge aseksualne osobe imaju partnere/ke. Neke se upuštaju u seksualne odnose iz brojnih razloga (emocionalna intimnost, reprodukcija, itd.), iako ih njihovi partneri/ke seksualno ne privlače. S druge strane, shvatite da neke aseksualne osobe seks odbija (što znači da im zbog seksualne aktivnosti može biti jako neprijatno, pa i sama pomisao na seksualnu aktivnost ili bilo koja vrsta voajerizma može da izazove mučninu.)

670px-Understand-Asexual-People-Step-66 Aseksualnost ne znači da te osobe ne vole dodir. One prosto nemaju želju za bilo kojom vrstom dodira seksualne prirode. Neke aseksualne osobe ipak mogu imati averziju na dodir. Averzija na dodir i izostanak istog zavise od osobe, a ne njihove seksualne orijentacije. Najbolje bi bilo pitati.

670px-Understand-Asexual-People-Step-77 Izbegavajte da mislite o aseksualnim osobama kao o osobama sa nekakvim poremećajem. Aseksualnost nije poremećaj prema DSM-IV. Ove osobe ne biraju da budu aseksualne, a mnoge su savršeno srećne svojom seksualnošću i smatraju da nema potrebe da se njihova aseksualnost „leči“. Biti aseksualan/a obično ne podrazumeva neke promene u ponašanju osobe; one ne moraju da izgledaju „aseksualno“, niti se to može zaključiti prema spoljašnjem izgledu.

670px-Understand-Asexual-People-Step-88 Treba da znate da većina aseksualnih osoba nisu aseksualne zato što su nekada bile seksualno zlostavljane. Ne zna se šta je uzrok aseksualnosti i kako do nje dolazi, kao što se ne zna šta uzrokuje ostale seksualne orijentacije.

Saveti

Aseksualna osoba je ista kao i pre svog autovanja, ništa se nije promenilo. Ne morate se drugačije ophoditi prema njima, ukoliko one već to nisu posebno zatražile.

Neke aseksualne osobe su aromantične, što znači da ih ili nemaju ili ih ne interesuju  ljubavni odnosi. Ukoliko jeto  posredi, onda one neće želeti ljubavni odnos. Mnoge aseksualne osobe ne vole da izlaze na sastanke sa onima kojima je seksualna privlačnost važna, jer misle da će njihov potencijalni partner/ka u nekom trenutku očekivati seks ili različite seksualne aktivnosti.

Nemojte se uvrediti ukoliko on ili ona nisu zainteresovani za vezu. Treba da znate da aseksualne osobe ne osećaju seksualnu privlačnost ili je vrlo retko osećaju, tako da će vas on/ona vrlo verovatno odbiti ako želite samo da se „smuvate“.

Ako ste u vezi sa aseksualnom osobom, a sami ste seksualna osoba (hetero, bi, homo, panseksualana, itd.), komunikacija je od velike važnosti za vas i vašeg partnera/ku kako biste znali šta im prija, a šta ne. Imajte na umu da ljubavna orijentacija nije isto što i seksualna orijentacija.

Aseksualne osobe sive zone su osobe koje mogu da osete seksualnu privlačnost prema drugima u zavisnosti od okolnosti. Poluseksualnost na primer, je vrsta sive aseksualnosti, kada osobe privlače one osobe za koje su vezane.

Postoji nekoliko simbola aseksulanosti. Jedan od njih je nošenje crnog prstena na srednjem prstu desne ruke. Drugi je pik ili srce. Tu su i aseksualne boje: crna, siva, bela i ljubičasta. Crna simbolizuje aseksualnost, siva aseksualne osobe sive zone, bela je za osobe koje osećaju seksualnu privlačnost, a ljubičasta za zajednicu.

Termin koji se često koristi je „ejs“, skraćena verzija reči „aseksualana/a“.

Prevod: MJ

Izvor:  http://www.wikihow.com/Understand-Asexual-People

Posetite chat server našeg vebsajta, mesto za LGBTIQA razgovore

Seksualnost

 • Seks, LGBT i psihologija: Da li se sprema nova seksualna revolucija +

  Zbog čega upražnjavamo seks i koji je njegov smisao? Opširnije...
 • Kako je Nik Kejv ućutkao homofobičnog obožavaoca +

  Pročitajte kako je muzičar Nik Kejv ućutkao homofobičnog fana. Opširnije...
 • Biseksualne osobe se ređe autuju od lezbejki i gej osoba +

  Odrasli koji se identifikuju kao biseksualci/ke ređe se autuju važnim osobama u životu od lezbejki i gej osoba, pokazalo je jedno istraživanje. Opširnije...
 • Pozajmile su svoja lica i imena hiljadama drugih +

  Subotičanke Sunčica Kopunović (29) i Jelena Dubovi (27) odlučile su da uzdrmaju predrasude o pripadnicima seksualnih manjina Opširnije...
 • Da za ljubav, ali ne i za brak +

  Beograđanke M. i S. pokušale su, posle pet godina veze, da u opštini ozakone svoju vezu, međutim Ustav to ne dozvoljava. Opširnije...
 • 1