Hirurška feminizacija i maskulinizacija lica - Geten

hirurska feminizacija i maskulinizacija lica beograd centar 3

Hirurška feminizacija i maskulinizacija lica su medicinski termini sa kojima ste se sigurno više puta sretali tokom svoje tranzicije. Naredni tekst će vam pomoći da se bolje upoznate sa svime što bi vam olakšalo da dobijete izgled lica kakav priželjkujete – bilo ženski, bilo muški.

Ako želite da otklonite eventualne nedoumice u vezi sa operacijama na licu pri promeni pola, pročitajte:

  1. koje su procedure obuhvaćene pojmovima hirurške feminizacije i maskulinizacije lica;
  2. na kojoj klinici u Beogradu se izvode;
  3. koji hirurg ih izvodi.

Koje intervencije obuhvataju hirurška feminizacija i maskulanizacija lica?

Hirurškoj feminizaciji, odnosno maskulinizaciji lica se podvrgavaju transrodne osobe koje su u postupku promene pola. Identifikujući se kao žene ili muškarci, one žele da njihovo lice dobije feminine ili maskuline karakteristike. Međutim, ovim operacijama se podvrgavaju i rodno nebinarne osobe koje žele nivelisati polne distinkcije na svom licu.

Uslov da bi se neka transrodna osoba podvrgla hirurškoj feminizaciji ili maskulinizaciji lica jeste da je okončala hormonsku terapiju.

Za izvođenje bilo koje plastične intervencije na licu, poglavini ili vratu nije neophodno da je osoba već operisala genitalije. Vrlo često operacije na licu prethode onim na genitalijama jer je cilj transrodne osobe da se što pre socijalno integriše kao žena, odnosno muškarac.

Na taj način, ne samo da se neprijatno osećanje rodne disforije efikasno otklanja, nego je primetan opšti psihički i emotivni boljitak. Čak i najmanja korekcija na licu u smeru željenog pola može načiniti ogromnu pozitivnu promenu – eliminisanje osećaja teskobe i zarobljenosti u sopstvenom telu uz istovremeni porast sigurnosti u sebe.

Hirurška feminizacija lica – FFS

Hirurška feminizacija lica (eng. Facial Feminisation Surgery – FFS) predstavlja skup operativnih zahvata na licu, poglavini i vratu kod muških osoba koje menjaju pol.

hirurska feminizacija i maskulinizacija lica beograd centar 2
U specijalističkoj ordinaciji za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd-Centar, vrše se svi zahvati iz domena hirurške feminizacije i maskulinizacije lica.

U zavisnosti od muskulature lica i specifičnih obeležja feminine, hirurškom feminizacijom maksilofacijalne regije obuhvaćene su sledeće intervencije:

  1. smanjenje visine čela;
  2. modelacija isturenog čela;
  3. podizanje obrva;
  4. skraćenje i suženje nosa;
  5. korekcija gornje usne;
  6. suženje brade;
  7. suženje uglova donje vilice;
  8. smanjenje Adamove jabučice;
  9. korekcija jagodica;
  10. liposukcija;
  11. lipofiling.

Prema individualnim karakteristikama lica, a svakako u saglasnosti sa preferencijama transrodne pacijentkinje, maksilofacijalni i estetski hirurg predlaže adekvatne zahvate.

Pročitajte još i: Hirurška feminizacija lica u Beogradu – Harmonija vašeg bića i tela

Budući da je Adamova jabučica jedno od tipično muških obeležja, transrodne žene često insistiraju na njenom smanjivanju, naročito ako je previše dominantna i upadljiva. Cilj koji se postiže hondrolaringoplastikom jeste vrat ženstvenijih, suptilnijih kontura.

Ono što je interesantno jeste da se intervencija bezbedno i bezbolno može izvesti u lokalnoj anesteziji.

hirurska feminizacija i maskulinizacija lica beograd centar 4
Hirurška feminizacija vrata podrazumeva smanjenje Adamove jabučice.

Pročitajte još i: Smanjenje Adamove jabučice ili hirurška feminizacija vrata

Hirurška maskulinizacija lica – FMS

U hiruršku maskulanizaciju lica (eng. Facial Masculinisation Surgery – FMS) uključeno je nekoliko intervencija:

  1. operacija nosa;
  2. korekcija brade;
  3. korekcija donje vilice;
  4. povećanje / produženje čela;
  5. povećanje kostiju srednjeg masiva lica (predeo obraza).
hirurska feminizacija i maskulinizacija lica beograd centar 1
Prof. dr Zoran Stajčić se smatra pionirom na ovim prostorima kada su u potanju hirurška feminizacija / maskulinizacija lica, poglavine i vrata.

Pročitajte još i: Hirurška maskulinizacija lica – Jedan od ključnih koraka u vašoj polnoj tranziciji

Hirurška feminizacija i maskulinizacija lica – Vaša pitanja

„Da li su mi potrebne sve FFS / FMS operacije?“

Važno je pomenuti da su retko kad jednoj osobi potrebne sve navedene FFS / FMS intervencije – obično se izvode samo neke od njih. U zavisnosti od zdravstvenog stanja, anatomije maksilofacijalne regije, ali i želja pacijentkinje / pacijenta, moguće je izvođenje nekoliko zahvata tokom jedne operacije. Tako se tražene promene mogu postići u samo jednom dolasku na kliniku.

„Ima li starosnog ograničenja kada su u pitanju hirurška feminizacija i maskulinizacija lica?“

Naše iskustvo pokazuje da hirurška feminizacija i maskulinizacija lica nisu vezane za starost pacijenta. U Specijalističkoj ordinaciji Beograd–Centar operisane su transrodne osobe različitih životnih dobi: od tinejdžera do onih u zrelim godinama.

Dakle, nije bitno koliko godina imate – važno je da, onda kada želite i kada ste spremni, dobijete izgled lica u skladu sa rodom kojem pripadate.

Pročitajte još i: Estetske intervencije na licu u dvadesetim godinama

Specijalistička ordinacija Beograd-Centar – Prvi u hirurškoj feminizaciji i maskulinizaciji lica

Prof. dr Zoran Stajčić, maksilofacijalni i estetski hirurg zavidne svetske reputacije, osnivač je i vlasnik klinike Beograd–Centar. Smatra se pionirom na ovim prostorima kada su u pitanju hirurška feminizacija i maskulinizacija lica, poglavine i vrata.

Njegovo bogato, trodecenijsko hirurško iskustvo, kao i empatičan i temeljan pristup svakom pacijentu i pacijentkinji, učiniće da se osećate prihvaćeno i sigurno.

Specijalistička ordinacija za maksilofacijalnu hirurgiju Beograd–Centar već treću deceniju važi za kliniku na kojoj su mnoge transrodne osobe uspele da usaglase izgled svoga lica sa rodom kojem pripadaju.

Odsustvo osuđivanja i svakog oblika diskriminacije: rodne, polne, nacionalne, verske, političke ili bilo koje druge, osetićete već pri prvoj korespondenciji sa profesorom Stajčićem i njegovim timom.

Budite sigurni da je u našoj ordinaciji diskrecija zaista zagarantovana, o čemu možete pročitati u istaknutoj Politici privatnosti na našem sajtu. Nijedna vaša fotografija pre ili posle hirurške feminizacije ili maskulinizacije lica neće biti nigde objavljena, niti distribuirana trećim licima.

Sigurnost pacijenata i pacijentkinja, odnosno zaštita njihovih prava i podataka, naš su imperativ.

Otud ne čudi što nam se, u potrazi za najpouzdanijim rešenjem u pogledu hirurške feminizacije i maskulinizacije lica, obraćaju trans-žene i muškarci iz svih delova sveta.

Naši pacijenti ne dolaze samo iz Srbije i zemalja u okruženju, nego i iz Afrike, Australije, Amerike, Kanade, Velike Britanije, Škotske, Estonije, Nemačke, Italije i mnogih drugih država.

Hirurška feminizacija i maskulinizacija lica – Kako zakazati pregled?

Da biste bili sigurni koje intervencije su vam potrebne a koje ne, najbolje je da zakažete pregled i konsultacije. To možete učiniti svakog radnog dana, 11–19 č., na neki od sledećih brojeva telefona: +381 11 3610 651 ili +381 65 3610 651, kao i putem imejl-adrese: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

Ako živite daleko, moguće je dogovoriti video-konsultaciju sa prof. dr Zoranom Stajčićem putem Viber ili Whatsapp aplikacije na mobilnom telefonu. Porukom na br. +381 63 229 848, predložite dan i vreme konsultacije. Brzo ćete dobiti potvrdu ili drugi termin.

Kada ugovorite termin konsultacije, odnosno intervencije, s radošću vas očekujemo u centru Beograda, u Kraljice Natalije 35.

Pročitajte još i: Plastične operacije muškaraca