Povezivanje grudi i nošenje bajndera: Ovo su najbitnije informacije - Geten

O praksi povezivanja grudi koju praktikuju trans i rodno fludne (kvir) osobe, piše Liam Isić.

Povezivanje grudi je praksa koju praktikuju trans muškarci i rodno varijabilne osobe, a odjevni predmet koji se koristi u ovu svrhu se zove binder (bajnder). Bajnder kod osoba može predstavljati osnovu odijevanja, te je samim tim jako bitno obratiti pažnju na zdravlje, odnosno na pravilno nošenje bajndera. Ukoliko se pažnja ne obrati na pravilno povezivanje, to može rezultirati permanentnim oštećenjima grudi.

Povezivanje materijalima kao što su povezi ili trake ubrzo može postati štetno za zdravlje (oštećenja kože, bolovi u predjelu grudnog koša, bolovi u kičmi, problemi s disanjem, lomljenje rebara…). Ova kratkoročna ili dugoročna oštećenja je moguće izbjeći ili umanjiti korištenjem preporučljivih materijala od kojih se bajnderi proizvode, te limitiranjem broja sati nošenja bajndera.

Povezivanje grudi Ace bajnderima, pored toga što su najneudobniji, mogu predstavljati veliku prijetnju zdravlju. Pored Ace bajndera, DIY bajnderi i trake su jednako opasni, s tim da trake mogu izavati veća oštećenja kože. Pri kupovanju bajndera bitno je znati veličinu grudi koju imate kako biste mogli izabrati veličinu bajndera kojeg kupujete. Veličina bajndera je krucijalna za zdravlje i komfor. Ukoliko izaberete bajnder čija je veličina manja od vaših tjelesnih preferenci, iako možda mislite da je efektivniji (u smislu kako izgleda na vama), ti bajnderi mogu izazvati oštećenja.

Prema informacijama alternativnog sajta o stilovima života Qwear, bajnder se ne bi trebao nositi duže od 10 sati, te bi se svakako trebao skidati za vrijeme spavanja. Ukoliko ste tek počeli nositi bajnder, bit će potrebno da prođe određeno vrijeme dok se ne naviknete, odnosno dok vam se tijelo ne navikne na praksu povezivanja grudi. Ukoliko osjećate bol u leđima, ili bilo kavu drugu vrstu boli prouzrokovanu nošenjem bajndera, preporučljivo je da ga odmah skinete.

Ukoliko se bavite sportom, sportski topovi su preporučljiviji od bajndera, s obzirom na to da bajnderi nisu namijenjeni, niti preporučljivi, za fizički napor, te samim tim izbjegavajte znojenje i prljanje bajndera. S obzirom da su bajnderi napravljeni od elastičnih materijala, vruća voda i mašina za sušenje veša nisu najbolje opcije za pranje jer mogu oštetiti materijal bajndera. Najbolja opcija je ručno pranje u hladnoj ili toploj vodi uz korištenje sredstva za čišćenje.

Imajte na umu da pri povezivanju grudi prvenstveno mislite na svoje zdravlje, i na sopstveni komfor. Ukoliko vašem tijelu ne odgovara jedna vrsta bajndera, možete pokušati s drugim vrstama, dok se vaše tijelo ne navikne na samu praksu povezivanja i dok tijelo ne izabere odgovarajući bajnder.

Izvor