Charly 640x345 acf croppedČarli Golajtli piše za PinkNews i govori o tome kako se osećala izdanom kada je pročitala članak o sebi i svom trans iskustvu u jednom magazinu, i zahteva da se prikazivanje i predstavljanje trans osoba u medijima promeni.

Prošle godine prišao mi je novinar iz velikog britanskog magazina i rekao da želi da napiše priču o trans ženi, plavuši seks bombi u retro fazonu koja je uspela u životu. Kada smo završili sa svim telefonskim intervjuima i fotografisanjem, pojavio se taj naslov: „Rođena u pogrešnom telu“.

Članak na dve strane sa pogrešno prenesenim izjavama, uklonjenim kontekstom, jedan primer ispraznog i mračnog pisanja. Upravo ono što većina može da očekuje kada je u pitanju mejnstrim medijsko predstavljanje trans žena. Izraz „plava seks bomba“ je uskoro izostavljen iz teksta kada su na fotografijama otkrili da sada imam drugačiju boju kose. Priča o snazi i sreći zamenjena je pričom o teškim danima kada sam bila tinejdžerka, a fokus koji je trebalo da bude na mom uspehu je izostao i zamenjen je šokantnim podatkom da je moja sestra bliznakinja u blagom buč fazonu. Bila je to još jedna žalopojka o tome kako je užasno i teško biti trans osoba. Biti ja. I kako treba da budete srećni/e, što niste na mom mestu!

Sve to mi je palo jako teško, ali nisam bila iznenađena. Ono što me je najviše pogodilo bile su generičke fraze koje vidite u svakom članku o trans osobama, prilepljene meni, u zamenu za pravu mene. Rođena u pogrešnom telu? U kom sam to tačno telu trebalo da budem rođena? U ženskom telu, prema nekom drugom. Označena sam od strane nekog drugog kao falš u trenutku proizvodnje. Ja s druge strane nikada nisam smatrala da je moje telo pogrešno. Nisam bila rođena u pogrešnom telu – rođena sam u SVOM telu.

ZKGD3

Telo koje nosu moju srž od prvog dana do kraja mog života je možda drugačije od prosečnog tela cisrodne žene, ali nije neispravno ili pogrešno. Dvadesettri godine sam zbog njega bivala izopštena, ismevana, izbegavana, vređana, sramoćena i napadana. Moje telo me je brinulo, izazivalo anksioznost i plašilo. Isto to može da se kaže za bilo koju ženu. Ali kako se moje telo razlikuje od tela cisrodnih osoba, razlikuju se i moja iskustva. Moje telo me je naučilo da biti naoružana debelom kožom i ljubavlju prema sebi koja je jaka poput dijamanta su osobine od najveće važnosti za sreću jedne osobe. Osobine koje je trebalo da razvijem brzo, i to sam i učinila.

Moje telo mi je pokazalo poseban put, uz određene prepreke, testove i teške lekcije. Pokazalo mi je ljubav. Podarilo mi je porodicu, prijatelje i posao. Pružilo mi je perspektivu i pogleda na život koji ne bih imala da sam rođena kao žena. Pokazalo mi je mračniju stranu života kao i njegovu svetliju stranu. Ne mislim da mi je sudbina dodelila loše karte, to nikako.

Imam fenomenalne noge koje sam nasledila od bake, broj cipela 42. Imam ženske crte svoje mame i muževnu vilicu koju sam nasledila od tate. Mere mog struka su 66 cm kad sam u formi, a visoka sam 178 cm, lepih grudi sa priridno androginom figurom. Smatram da sam blagoslovena svojim telom. To je prema mom iskrenom mišljenu – trans telo.

Moje telo nije problem, niti greška. Ono predstavlja obred prelaska. Nikada ne bih poželela da nisam trans i da sam rođena kao žena. Ja sam transrodna osoba. Ne u smislu tranzicije od jednog roda ka drugom, već tranzicije ka boljoj fizičkoj reprezentaciji onoga što sam kao osoba. Moje telo je jedino koje imam, i zbog svega što mi je podarilo i svega čemu me je naučilo – savršeno je.

O preporukama za medije prilikom izveštavanja o trans osobama možete pročitati ovde.

Izvor: I was not born in the wrong body and I wouldn’t wish to not be trans
Prevod: MJ

 

Transrodnost

 • Trans osobe i KOVID-19 +

  Trans osobe i KOVID-19 Na Svetski dan zdravlja 2020, prenosimo prevod teksta organizacije Transgender Europe o trans osobama i oboljenju COVID-19. Opširnije...
 • Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života +

  Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života Većina trans osoba u sedmoj godini života prvi put razmišlja o svom rodu, tj. dovodi ga u pitanje, kažu naučnici. Opširnije...
 • Bangladeš: hidžre najzad dobile puno pravo glasa +

  Ananja Banik (desno) Krajem aprila prošle godine, marginalizovanoj transrodnoj zajednici Bangladeša dato je pravo da se s ispravnim identitetom registruju kao glasači/ce.  Opširnije...
 • Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost +

  Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost Zašto je trans samo moć tranformacije? Kako da na sebe ne navučemo seksualnu sramotu? Zašto nam je teško da se autujemo ili transformišemo? O svemu ovome, Dušan Jurić, psihlog, za Opširnije...
 • Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa +

  Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa Nadležni u Srbiji trebalo bi da u ovoj godini obezbede uslove za poštovanje vladavine prava u brojnim oblastima, što bi uključivalo i uspostavljanje efikasnih kontrolnih mehanizama, ocenjuju sagovornice Danasa. Opširnije...
 • 1