Charly 640x345 acf croppedČarli Golajtli piše za PinkNews i govori o tome kako se osećala izdanom kada je pročitala članak o sebi i svom trans iskustvu u jednom magazinu, i zahteva da se prikazivanje i predstavljanje trans osoba u medijima promeni.

Prošle godine prišao mi je novinar iz velikog britanskog magazina i rekao da želi da napiše priču o trans ženi, plavuši seks bombi u retro fazonu koja je uspela u životu. Kada smo završili sa svim telefonskim intervjuima i fotografisanjem, pojavio se taj naslov: „Rođena u pogrešnom telu“.

Članak na dve strane sa pogrešno prenesenim izjavama, uklonjenim kontekstom, jedan primer ispraznog i mračnog pisanja. Upravo ono što većina može da očekuje kada je u pitanju mejnstrim medijsko predstavljanje trans žena. Izraz „plava seks bomba“ je uskoro izostavljen iz teksta kada su na fotografijama otkrili da sada imam drugačiju boju kose. Priča o snazi i sreći zamenjena je pričom o teškim danima kada sam bila tinejdžerka, a fokus koji je trebalo da bude na mom uspehu je izostao i zamenjen je šokantnim podatkom da je moja sestra bliznakinja u blagom buč fazonu. Bila je to još jedna žalopojka o tome kako je užasno i teško biti trans osoba. Biti ja. I kako treba da budete srećni/e, što niste na mom mestu!

Sve to mi je palo jako teško, ali nisam bila iznenađena. Ono što me je najviše pogodilo bile su generičke fraze koje vidite u svakom članku o trans osobama, prilepljene meni, u zamenu za pravu mene. Rođena u pogrešnom telu? U kom sam to tačno telu trebalo da budem rođena? U ženskom telu, prema nekom drugom. Označena sam od strane nekog drugog kao falš u trenutku proizvodnje. Ja s druge strane nikada nisam smatrala da je moje telo pogrešno. Nisam bila rođena u pogrešnom telu – rođena sam u SVOM telu.

ZKGD3

Telo koje nosu moju srž od prvog dana do kraja mog života je možda drugačije od prosečnog tela cisrodne žene, ali nije neispravno ili pogrešno. Dvadesettri godine sam zbog njega bivala izopštena, ismevana, izbegavana, vređana, sramoćena i napadana. Moje telo me je brinulo, izazivalo anksioznost i plašilo. Isto to može da se kaže za bilo koju ženu. Ali kako se moje telo razlikuje od tela cisrodnih osoba, razlikuju se i moja iskustva. Moje telo me je naučilo da biti naoružana debelom kožom i ljubavlju prema sebi koja je jaka poput dijamanta su osobine od najveće važnosti za sreću jedne osobe. Osobine koje je trebalo da razvijem brzo, i to sam i učinila.

Moje telo mi je pokazalo poseban put, uz određene prepreke, testove i teške lekcije. Pokazalo mi je ljubav. Podarilo mi je porodicu, prijatelje i posao. Pružilo mi je perspektivu i pogleda na život koji ne bih imala da sam rođena kao žena. Pokazalo mi je mračniju stranu života kao i njegovu svetliju stranu. Ne mislim da mi je sudbina dodelila loše karte, to nikako.

Imam fenomenalne noge koje sam nasledila od bake, broj cipela 42. Imam ženske crte svoje mame i muževnu vilicu koju sam nasledila od tate. Mere mog struka su 66 cm kad sam u formi, a visoka sam 178 cm, lepih grudi sa priridno androginom figurom. Smatram da sam blagoslovena svojim telom. To je prema mom iskrenom mišljenu – trans telo.

Moje telo nije problem, niti greška. Ono predstavlja obred prelaska. Nikada ne bih poželela da nisam trans i da sam rođena kao žena. Ja sam transrodna osoba. Ne u smislu tranzicije od jednog roda ka drugom, već tranzicije ka boljoj fizičkoj reprezentaciji onoga što sam kao osoba. Moje telo je jedino koje imam, i zbog svega što mi je podarilo i svega čemu me je naučilo – savršeno je.

O preporukama za medije prilikom izveštavanja o trans osobama možete pročitati ovde.

Izvor: I was not born in the wrong body and I wouldn’t wish to not be trans
Prevod: MJ

 

Transrodnost

 • Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila +

  Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila Hana Konatar, aktivistkinja Spektre, u intervju za FOS medij podelila je svoju ličnu priču i govorila o  važnosti prajda za društvo. Opširnije...
 • SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele +

  SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele Trans osobama treba dozvoliti da koriste koje god toalete žele, odnosno one u kojima se osećaju prijatno, zato što „nisu seksualni prestupnici/e“, smatra većina mladih ispitanika/ca u istraživanju koje je Opširnije...
 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava +

  Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava Ovo je zajednička izjava za javnost mreža, organizacija i programa koje su bile uključene u proces izrade ICD-11 kada su u pitanju trans i rodno različite osobe, a koja sadrži Opširnije...
 • Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava +

  Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava Tekst napisan povodom tribine u organizaciji Centra za unapređivanje pravnih studija u Medija centru 20. 2. 2019. O pravnom položaju trans osoba kod nas govore Milan Agata Đurić, Jelena Simić Opširnije...
 • 1