Jovan Ulićević

"Nekim trans osobama je jako važno da svoj pol prilagode svom rodnom osjećaju. Dosta trans osoba je jako zadovoljno svojim tijelom i jako im je važno da rodni identitet bude prihvaćen onakav kakav jeste"

U Crnoj Gori teško je procijeniti broj transrodnih osoba, a organizacija Kvir Montenegro ostvarila je kontakt sa njih 15, kazao je koordinator Programa za zaštitu i promociju ljudskih prava transrodnih osoba u Kvir Montenegru, Jovan Ulićević.

On je, u intervjuu za PR Centar povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije 20. novembar, kazao da grupa "Transovci", koja je nedavno osnovana u okviru organizacije Kvir Montenegro, broji oko deset članova.

"U okviru grupe "Transovci" sprovodimo razne aktivnosti koje su fokusirane na podizanje vidljivosti trans osoba i edukovanje, kako same LGBT zajendice, tako i šire zajednice o trans temama. Zato se naše aktivnosti odnose na organizovanje radionica, tematskih filmskih večeri, organizovanja raznih uličnih akcija radi podizanja svijesti o trans osobama u opštoj populaciji", rekao je Ulićević. 

Prema njegovim riječima, teško je procijeniti koliko transrodnih osoba ima u Crnoj Gori, navodeći da u Kvir Montenegru, pored deset članova grupe "Transovci", imaju kontakt sa još pet trans osoba.

"Važno je napomenuti da je grupa "Transovci" nastala iz grupe samopodrške trans osoba koju je organizovao Kvir Montengro od 2013 godine. Grupa je rasla i samim tim smo dolazili u kontak sa više osoba koje su van trenutne aktivističke grupe", naveo je Ulićević, navodećui da trenutno imaju kontakt sa pet osoba koje nisu članovi grupe.

On je objasnio da su transrodne sve one osobe čiji se rodni identitet ne podudara sa biološkim polom, odnosno čiji rodni osjećaj nije u podudarnosti sa polom koji im je pripisan rođenjem.

"Mnogi smatraju da su transrodne samo one osobe koje popularno rečeno "mijenjaju pol" odnosno prilagođavaju pol svom rodnom osjećaju, međutim, ne radi se samo o tome. Transrodne osobe obuhvataju čitaj spektar identiteta svih onih identiteta koji nadilaze rodne norme koje su ustaljene u našem društvu“, istakao je Ulićević.

Na pitanje da li transrodne osobe teže da promijene pol, Ulićević je kazao da ne teže sve transrodne osobe tome.

"Nekim trans osobama je jako važno da svoj pol prilagode svom rodnom osjećaju. Dosta trans osoba je jako zadovoljno svojim tijelom i jako im je važno da rodni identitet bude prihvaćen onakav kakav jeste", rekao je Ulićević.

On smatra da postoje predrasude prema trans osoboma, i one su, kako je naveo, najviše ukorijenjene u striktnim podjelama rodnih uloga na muškarce i žene.

"Ove predrasude se najviše ogledaju na mjestu koje treba da je najsigurnije za svaku osobu, a to je porodica. Ove predrasude su često razlog zašto porodica ne prihvata transrodne osobe, jer su od startu osude od ostatka društva“, kazao je Ulićević.

On je rekao da te predrasude dovode do raznih problema sa kojima se srijeću  transrodne osobe u svom svakodnevnom životu, bilo da su to, kako je naveo, problemi u poslu, obrazovanju, jednostavno u odlasku u porodicu, „i bilo kakvom kontaktu sa osobama koje dovode u pitanje izged ili rodni identitet trans osoba“.

Kvir Montenegro je, kako je ukazao Ulićević, cijelu ovu sedmicu posvetio obilježavanju Međunarodne nedjelje podizanja svijesti o trans osobama.

"Ove sedmice smo aktivnosti fokusirali na našu LGBT zajednicu, zato što smo shvatili da je nepoznavanje trans identiteta u velikoj mjeri  zastupljeno i u samoj LGBT zajednici, što govori o nevidljivosti T slova u LGBT akronimu“, precizirao je on.

Kvir Montenegro je, kako je pojasnio Ulićević, novembar posvetio podizanju vidljivosti  trans osoba kroz razne aktivnosti, radionice, tematsko filmsko  veče sa puštanjem filma trans tematike. „Organizovali smo veče žive biblioteke, gdje su trans osobe razgovarale sa osobama iz zajednice o svom identitetu i problemima sa kojima se svakodnevno srijeću“.

Upitan na koji način će Kvir Montenegro obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, Ulićević je kazao da će nastaviti aktivnosti koje se odnose na podizanje vidljivosti trans osoba.

"Takođe, planiramo veliku vidljivost trans zajenice na samoj Povorci ponosa i Pride Weeku-u kroz razne aktivnosti", rekao je on.

Ulićević je poručio da sve osobe, koje se identifikuju kao trans ili rodno varijantne osobe, mogu da se obrate Kvir Montenegru putem mail-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., putem Facebook stranice te organizacije ili na broj telefona 067 9 135 205.
 

Izvor: Kvir Montenegro: Teško procijeniti broj transrodnih osoba u Crnoj Gori

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore

Transrodnost

 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava +

  Jedanaesta verzija Međunarodne klasifikacije bolesti i trans i rodno različite osobe: zajednička izjava Ovo je zajednička izjava za javnost mreža, organizacija i programa koje su bile uključene u proces izrade ICD-11 kada su u pitanju trans i rodno različite osobe, a koja sadrži Opširnije...
 • Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava +

  Vlasti koriste mehanizme iscrpljivanja da bi osobe sa trans identitetom odustale od svojih prava Tekst napisan povodom tribine u organizaciji Centra za unapređivanje pravnih studija u Medija centru 20. 2. 2019. O pravnom položaju trans osoba kod nas govore Milan Agata Đurić, Jelena Simić Opširnije...
 • Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! +

  Balkanski Trans Inter Marš: Moje tijelo - moj hram! Moj identitet - moja stvar! U subotu 30. 3. u Zagrebu biće održan prvi Balkanski trans inter marš. Gayten-LGBT podržava pravo trans i interseks osoba na protest i prenosimo manifest Balkanskog trans i inter marša. Opširnije...
 • SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo +

  SAD: Trećina trans srednjoškolaca/ki pokušala samoubistvo Trećina transrodnih učenika/ca srednjih škola širom 10 saveznih američkih država pokušala je da izvrši samoubistvo u proteklih godinu dana. Opširnije...
 • 1