Jovan Ulićević

"Nekim trans osobama je jako važno da svoj pol prilagode svom rodnom osjećaju. Dosta trans osoba je jako zadovoljno svojim tijelom i jako im je važno da rodni identitet bude prihvaćen onakav kakav jeste"

U Crnoj Gori teško je procijeniti broj transrodnih osoba, a organizacija Kvir Montenegro ostvarila je kontakt sa njih 15, kazao je koordinator Programa za zaštitu i promociju ljudskih prava transrodnih osoba u Kvir Montenegru, Jovan Ulićević.

On je, u intervjuu za PR Centar povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve transfobije 20. novembar, kazao da grupa "Transovci", koja je nedavno osnovana u okviru organizacije Kvir Montenegro, broji oko deset članova.

"U okviru grupe "Transovci" sprovodimo razne aktivnosti koje su fokusirane na podizanje vidljivosti trans osoba i edukovanje, kako same LGBT zajendice, tako i šire zajednice o trans temama. Zato se naše aktivnosti odnose na organizovanje radionica, tematskih filmskih večeri, organizovanja raznih uličnih akcija radi podizanja svijesti o trans osobama u opštoj populaciji", rekao je Ulićević. 

Prema njegovim riječima, teško je procijeniti koliko transrodnih osoba ima u Crnoj Gori, navodeći da u Kvir Montenegru, pored deset članova grupe "Transovci", imaju kontakt sa još pet trans osoba.

"Važno je napomenuti da je grupa "Transovci" nastala iz grupe samopodrške trans osoba koju je organizovao Kvir Montengro od 2013 godine. Grupa je rasla i samim tim smo dolazili u kontak sa više osoba koje su van trenutne aktivističke grupe", naveo je Ulićević, navodećui da trenutno imaju kontakt sa pet osoba koje nisu članovi grupe.

On je objasnio da su transrodne sve one osobe čiji se rodni identitet ne podudara sa biološkim polom, odnosno čiji rodni osjećaj nije u podudarnosti sa polom koji im je pripisan rođenjem.

"Mnogi smatraju da su transrodne samo one osobe koje popularno rečeno "mijenjaju pol" odnosno prilagođavaju pol svom rodnom osjećaju, međutim, ne radi se samo o tome. Transrodne osobe obuhvataju čitaj spektar identiteta svih onih identiteta koji nadilaze rodne norme koje su ustaljene u našem društvu“, istakao je Ulićević.

Na pitanje da li transrodne osobe teže da promijene pol, Ulićević je kazao da ne teže sve transrodne osobe tome.

"Nekim trans osobama je jako važno da svoj pol prilagode svom rodnom osjećaju. Dosta trans osoba je jako zadovoljno svojim tijelom i jako im je važno da rodni identitet bude prihvaćen onakav kakav jeste", rekao je Ulićević.

On smatra da postoje predrasude prema trans osoboma, i one su, kako je naveo, najviše ukorijenjene u striktnim podjelama rodnih uloga na muškarce i žene.

"Ove predrasude se najviše ogledaju na mjestu koje treba da je najsigurnije za svaku osobu, a to je porodica. Ove predrasude su često razlog zašto porodica ne prihvata transrodne osobe, jer su od startu osude od ostatka društva“, kazao je Ulićević.

On je rekao da te predrasude dovode do raznih problema sa kojima se srijeću  transrodne osobe u svom svakodnevnom životu, bilo da su to, kako je naveo, problemi u poslu, obrazovanju, jednostavno u odlasku u porodicu, „i bilo kakvom kontaktu sa osobama koje dovode u pitanje izged ili rodni identitet trans osoba“.

Kvir Montenegro je, kako je ukazao Ulićević, cijelu ovu sedmicu posvetio obilježavanju Međunarodne nedjelje podizanja svijesti o trans osobama.

"Ove sedmice smo aktivnosti fokusirali na našu LGBT zajednicu, zato što smo shvatili da je nepoznavanje trans identiteta u velikoj mjeri  zastupljeno i u samoj LGBT zajednici, što govori o nevidljivosti T slova u LGBT akronimu“, precizirao je on.

Kvir Montenegro je, kako je pojasnio Ulićević, novembar posvetio podizanju vidljivosti  trans osoba kroz razne aktivnosti, radionice, tematsko filmsko  veče sa puštanjem filma trans tematike. „Organizovali smo veče žive biblioteke, gdje su trans osobe razgovarale sa osobama iz zajednice o svom identitetu i problemima sa kojima se svakodnevno srijeću“.

Upitan na koji način će Kvir Montenegro obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve transfobije, Ulićević je kazao da će nastaviti aktivnosti koje se odnose na podizanje vidljivosti trans osoba.

"Takođe, planiramo veliku vidljivost trans zajenice na samoj Povorci ponosa i Pride Weeku-u kroz razne aktivnosti", rekao je on.

Ulićević je poručio da sve osobe, koje se identifikuju kao trans ili rodno varijantne osobe, mogu da se obrate Kvir Montenegru putem mail-a Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., putem Facebook stranice te organizacije ili na broj telefona 067 9 135 205.
 

Izvor: Kvir Montenegro: Teško procijeniti broj transrodnih osoba u Crnoj Gori

Posetite forum našeg vebsajta, mesto za TIQ razgovore

Transrodnost

 • Trans osobe i KOVID-19 +

  Trans osobe i KOVID-19 Na Svetski dan zdravlja 2020, prenosimo prevod teksta organizacije Transgender Europe o trans osobama i oboljenju COVID-19. Opširnije...
 • Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života +

  Istraživanje pokazalo: Većina trans osoba prvi put propituje svoj rod pre sedme godine života Većina trans osoba u sedmoj godini života prvi put razmišlja o svom rodu, tj. dovodi ga u pitanje, kažu naučnici. Opširnije...
 • Bangladeš: hidžre najzad dobile puno pravo glasa +

  Ananja Banik (desno) Krajem aprila prošle godine, marginalizovanoj transrodnoj zajednici Bangladeša dato je pravo da se s ispravnim identitetom registruju kao glasači/ce.  Opširnije...
 • Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost +

  Svi smo mi transformersi: Astrološki pogled na seksualnost Zašto je trans samo moć tranformacije? Kako da na sebe ne navučemo seksualnu sramotu? Zašto nam je teško da se autujemo ili transformišemo? O svemu ovome, Dušan Jurić, psihlog, za Opširnije...
 • Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa +

  Obezbediti uslove za nezavisnost pravosuđa Nadležni u Srbiji trebalo bi da u ovoj godini obezbede uslove za poštovanje vladavine prava u brojnim oblastima, što bi uključivalo i uspostavljanje efikasnih kontrolnih mehanizama, ocenjuju sagovornice Danasa. Opširnije...
 • 1