Imperija uzvraća udarac: Posttransseksualni manifest - Geten

Jedan od najubedljivijih polemičkih odgovora na tekst lezbejske feminističke teoretičarke Dženis Rejmond „Transseksualna imperija je tekst „Imperija uzvraća udarac, autorke Sendi Stoun, američke akademkinje, medijske teoretičarke i umetnice. Ovaj tekst možete slušati od 2. do 4. maja u tri nastavka od 22.30 na Trećem programu Radio Beograda u okviru ciklusa Imaginarna edicija.

„Posttransseksualni manifest, kako stoji u podnaslovu teksta, s pravom se smatra ključnim tekstom iz koga su se pojavile savremene transrodne studije. Stoun, osoba koja je i sama „promenila pol, razvija poststrukturalističku analizu rodnog identiteta koja je otvorila nove mogućnosti kako za transeksualne osobe, tako i za mnoge druge ljude čija se tela i životna iskustva ne uklapaju u binarnu šemu muško-žensko.

Na ovaj rad su uticale rane verzije „Manifesta kiborga Done Haravej, (prvi put objavljen u akademskom časopisu Social text) kao i politička previranja kulturnog feminizma tog perioda. Suzan Strajker i Stiven Vitl smeštaju ovaj rad Sendi Stoun u turbulentna dešavanja tog vremena kao odgovor na napad Dženis Rejmond:

Stoun se sveti nakon više od jedne decenije, ne vođenjem antifeminističkog kontranapada na Rejmond, već dovođenjem u pitanje fundacionalističkih pretpostavki koje podržavaju njene sužene koncepte i ideje o tome šta znači biti žena, i utvrđivanjem pozicije i glasa za transeksualne osobe koje se ne mogu automatski odbaciti kao poremećene, u zabludi, drugorazredne ili inherentno kompromitovane."

Stoun piše o filmu, muzici, eksperimentalnoj neurologiji, pisanju i kompjuterskom programiranju. Transrodna je osoba i smatra se utemeljivačicom akademske discipline transrodnih studija. Profesorka je na Univerzitetu Teksas u Ostinu, a takođe predaje i na European Graduate School (EGS), kao i na unvirezitetu u Kaliforniji.

Tekst „Imperija uzvraća udarac s engleskog je prevela Milica Jeremić. Urednik ciklusa je Predrag Šarčević.

Integralnu verziju teksta koji je čitan u dva dela na Trećem programu Radio Beograda možete slušati ovde i ovde.

Priredila: MJ