Trećina transrodnih učenika/ca srednjih škola širom 10 saveznih američkih država pokušala je da izvrši samoubistvo u proteklih godinu dana, prema istraživanju objavljenom 24. januara.

Po prvi put je istraživanje rizičnog ponašanja mladih Centra za kontrolu i prevenciju bolesti uključilo i opciono pitanje u kom su učenici/e mogle da navedu svoj rodni identitet.

Deset država (Kolorado, Delaver, Havaji, Mejn, Merilend, Masačusets, Mičigen, Rod Ajlend, Vermont i Viskonsin) i devet velikih gradskih školskih okruga (Boston, Brauard, Klivlend, Detroit, Okrug Kolumbija, Los Anđeles, Njujork, San Dijego, San Francisko) složili su se da uključe ovo pitanje u svoje istraživanje.

Skoro 2 procenta (1.8) od 131 901 učenika/ca srednjih škola identifikovali su se kao transrodni i među njima, 34,6 procenata naveli su da su pokušali samoubistvo u proteklih godinu dana.

Isti procenat ispitanika/ca (34,6 procenata) rekli su da su bili maltretirani u školi i trpeli vršnjačko nasilje.

Istraživanje beleži generalno veće iskustvo s različitim oblicima nasilja, od seksualnog do fizičkog među transrodnim učenicima/ama, u poređenju s njihovim cisrodnim vršnjacima, odnosno onim čiji je rod usklađen s polom kojim im je pripisan po rođenju.

Transrodni učenici/e su takođe prijavili više nivoe uživanja u opojnim supstancama, posebno alkoholu i marihuani.

Ovo istraživanje nije se bavilo mogućim uzrocima ovih nalaza, ali su istraživači/ce savetovali „preduzimanje koraka kako bi se stvarale bezbedne sredine za učenje i omogućio pristup kompetentnoj fizičkoj i mentalnoj zdravstvenoj zaštiti“, kao merama kojima će se unaprediti nega i dobrobit trans učenika/ca.

Pohvale Centru za kontrolu i prevenciju bolesti zbog pažnje posvećene transrodim učenicima/ama

LGBT+ aktivisti/kinje pohvalili su ovu vladinu agenciju zbog uključivanja rodnog identiteta u istraživanje i uvažavanje istog.

„Da bismo sproveli promene u zakonima i merama, moramo imati podatke na koje ćemo se pozvati,“ kaže Kejtlin Klark, istraživačica saradnica u GLSEN, nacionalnoj neprofitnoj organizaciji koja se bori za bezbednije školsko okruženje za LGBT+ učenike/ce.

„Trans mladi imaju problema s mentalnim zdravljem i visokom stopom samoubistva ne zbog toga što to su trans, kaže Klark. „Trans osobe imaju problema sa mentalnim zdravljem zato što su u većem riziku od viktimizacije i diskriminacije.“

Iz organizacije The Trevor Project, posvećenoj pružanju podrške LGBT+ mladima u pogledu zaštite mentalnog zdravlja, uključujući i prevenciju samoubistva, nazvali su ovo istraživanje „veoma bitnim“ u svom saopštenju za javnost.

„Nalazi iz istraživanja naglašavaju potrebu za novim merama kojima će se zaštititi trans mladi i oni koji se rodno ne određuju, izjavio je njihov izvršni direktor, i dodao: „S ovim podacima koji pokazuju da postoji širok spekar rodnih identiteta, naša organizacija može da se na bolji način uhvati u koštac sa prevencijom samoubistva, utvrđivanjem rizika i programima podrške. Nedostatak je to što je samo 10 država i 9 okruga učestvovalo u istraživanju. Samo kroz razumevanje naših mladih i načina na koje se određuju možemo da stvaramo mere koje će omogućiti svakome da cveta i razvija se.“

Ukoliko živite u Srbiji i trans ili LGBIQ osoba ste i imate suicidalne misli, problema sa aksioznošću, depresijom, ili samo želite da popričate s nekim, pozovite našu LGBTIQ SOS liniju, 011 / 292 00 67, radnim danom od 11 do 15 časova.

Za pružanje emotivne podrške osobama u krizi i prevenciju samoubistva možete pozvati i liniju Centra Srce 0800-300-303 svakog dana od 17 do 23 časa.

Prevela: MJ

Izvor: A third of transgender students have attempted suicide, CDC finds

Transrodnost

 • Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda +

  Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda Simbolička pobeda za trans prava izvojevana je u sudskom slučaju u Severnoj Irskoj u vezi sa rodnom disforijom i medicinskim preduslovima za trans osobe propisanim Zakonom o rodnom identitetu (priznanju Opširnije...
 • Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka +

  Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka Dizačica tegova Lorel Habard ući će u istoriju kao prva autovana trans sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijadi u Tokiju nakon što su pravila za kvalifikaciju revidirana. Opširnije...
 • Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike +

  Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike Poguban novi predlog zakona američke države Teksas definisao bi roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu zdravstvenu negu za svoju decu kao „nasilnike“. Opširnije...
 • Dvostruka kazna: smeštaj i zaštita transrodnih osoba u zatvorima +

  Dvostruka kazna: smeštaj i zaštita transrodnih osoba u zatvorima Povodom Međunarodnog dana akcije i solidarnosti s trans zatvorenicima/ama, objavljujemo tekst Viktorije Patrikson koja razmatra pitanje postupanja s trans osobama u zatvorima, različite modele za rešavanje ovog problema i njihovu Opširnije...
 • Zagreb prajd: Pravi feminizam je za sve +

  Zagreb prajd: Pravi feminizam je za sve Prenosimo izjavu kolektiva Zagreb Pride-a povodom imenovanja nove izvršne direktorke Centra za ženske studije u Zagrebu. Opširnije...
 • 1