transsexual_symbolKad pitam ljude za njihove asocijacije na temu transgendera/ transrodnosti, uglavnom mi kažu da ne znaju što je to. U najboljem slučaju spomenu transvestite ili transseksualce koji su najveća nepoznanica i najprepoznatljiviji po svojoj "drugosti". Transrodnost je mnogo više od toga i tiče se svih nas, a ne samo lezbijske i gej zajednice kao što se često misli. Transrodnost je teško objasniti i shvatiti prvenstveno zbog toga što u (hrvatskom) društvu ne postoji ni svijest o razlici izmedju roda i spola koji čine temelj za razumijevanje transrodnosti. Rod kao patrijarhalni sociološko-kulturni obrazac nas sve ograničava na različitim razinama našeg izražavanja i postojanja.

 

Društvo nas kondicionira u pogledu naših ponašanja i kad god pokušamo izaći iz zadanih obrazaca dobivamo "packe" za svoje istupe. Tako se potiču i održavaju rodne uloge, a žene i muškarci ostaju jedine dvije poznate kategorije spola i roda koji se razumiju samo kroz dihotomični smisao. Posljedica toga je npr. potpuno ignorantan i diskriminirajući odnos prema tisućama interseksualne djece koja se radjaju svake godine ili transeksualnim osobama o kojima čitamo samo u zanimljivostima ili ih patološki obradjujemo te sklanjamo iz okvira našeg društva ismijavajući ih i gurajući u izolaciju, prostituciju, samoubojstva...

Takvu netrpeljivost nam omogućuje čvrsto uvjerenje da su muškarci i zene jedina dva postojeća spola i istodobno, naravno, roda. Ideja da su spol i rod nepromjenjivi temeljna je laž kojoj nas podučavaju od malih nogu.

Kao što Kinsey na spektrumu prikazuje seksualnu orijentaciju s homoseksualnom na jednom, a heteroseksualnom na drugom kraju, sličnu skalu možemo primijeniti i u slučaju roda sa ženskim rodom s jedne, a muškim s druge.

Ako pogledamo spektar rodnih uloga, odmah možemo uočiti da su rodne uloge itekako promjenjive, a ne fiksne i dihotomične kako su nam obično tumačene. One se mijenjaju stoljećima, a pogotovo zadnjim desetljećima, i žene i muškarci se pomalo oslobadjaju te proširuju razumijevanje rodnih uloga. Rodne uloge danas nisu simetrične; već su se žene izborile za širenje rodnog izražavanja, za razliku od muškaraca koji nisu uložili jednaki napor te žive u mnogo "skučenijem" rodnom okviru. Ilustracija toga je ulazak žena u sferu politike, poslovni sektor i neka druga tradicionalno muška područja, iako se nažalost još dugo neće moci govoriti o ravnomjernoj raspodjeli moći. Analogno tome, upravo patrijarhalni poredak muške dominacije i moći koji većina muškaraca uživa glavni je uzrok nevelikog odstupanja od većini ugodne zadane rodne uloge.

U ne tako dalekoj prošlosti, bilo je nezamislivo da žene nose hlače, što nam, s današnje pozicije gledano, na jednostavan način nameće pitanje transrodnosti. Fiksno odredjenje rodnih uloga i kodeks nalagali su da muškarci nose hlače, a žene suknje, a kršenje tih normi možemo poimati kroz kontekst transrodnosti, s obzirom na to da se ona odnosi na osobe koje prelaze granice konvencionalnih definicija "žene" i "muškarca". Sa samom transformacijom roda, mijenja se i koncept transrodnosti pa tako danas ne smatramo žene koje nose hlače transrodnima jer takvo rodno izrazavanje danas ulazi u prihvatljive norme ženskog rodnog identiteta. Medjutim, muškarce koji nose suknje itekako još smatramo poremećenima, čudnima i nužno ih povezujemo s homoseksualnošcu.

Transrodni pokret

Definicija transrodnosti je oblikovana oko rodnog i spolnog identiteta i izražavanja koji prelaze trenutačno društveno prihvatljive norme te su samim tim takvi identiteti izloženi diskriminaciji koja se definira kao transfobija.

Transfobija - strah, mžznja, gadjenje i diskriminirajući odnos prema ljudima čije stvarno ili percipirano rodno izražavanje nije u skladu, na društveno prihvatljiv način, sa spolom koji im je pripisan pri rodjenju.

Transrodna osoba - osoba čiji rodni identitet ili rodna prezentacija nije u skladu sa spolno uvriježenim tradicionalnim rodnim ulogama; često se koristi kao sveobuhvatni termin za različite načine iskazivanja rodnih identiteta koji su drukčiji od tradicionalno uvjetovanih uloga. U ovu se definiciju uklapaju i transseksualne osobe, jer se nalaze na "transrodnom spektrumu", kao i npr. transvestiti. Transrodni pokret uključuje najrazličitije oblike rodnog i spolnog izražavanja i identificiranja, a koji su redovito u neskladu sa zadanim rodnim ulogama i identitetima. Iako gej i lezbijska zajednica trenutačno pokazuje veće razumijevanje za pitanja transrodnosti od heteroseksualne većine, važno je napomenuti da su transrodne osobe bile te koje su pokrenule gej i lezbijski pokret, da bi kasnije bile isključene zbog percepcije lezbijki i gejeva koji su pod utjecajem dominantnog dihotomnog shvaćanja roda i spola zaključili da transrodne osobe previše odstupaju od koncepta normalnosti kojem oni sami teže.

Neki od identiteta koje obuhvaća transrodni pokret su:

drag - odijevanje koje je društveno definirano kao odijevanje drugog spola ili roda; takodjer se odnosi na stilizirano "prenaglašeno" izvodjenje prethodno spomenutog.

drag queen - muškarac koji se odijeva u žensku odjeću radi užitka ili performansa. Pristojno je oslovljavati drag queen s "ona" kad su u dragu, a s "on" kad nisu u dragu. (nisu nužno homoseksualno orijentirani)

drag king - žena koja se odijeva u mušku odjeću u svrhu performansa, zabave ili osobnog ispunjenja predstavljajući vlastitu definiciju muškosti. Takvo izražavanje moze biti personifikacija muškaraca, kulturološko izražavanje, butch stvarnost, proširivanje identiteta ili oblik parodije. Pristojno je oslovljavati drag kinga s "on" kad su u dragu, a s "ona" kad nisu u dragu. (nisu nužno homoseksualno orijentirani)

transeksualac/ka - osoba koja ima jasnu zelju i nakanu da promijeni svoj spol, osoba koja je napravila prijelaz i tako svakodnevno živi ili osoba koja je fizički modificirala (uključuje fizičku i/ili hormonalnu terapiju i operaciju) svoje tijelo da bi izrazila svoju rodnu prezentaciju.

MTF - modifikacija iz muškarca u ženu, često se odnosi na transseksualnu, ali ponekad na transrodnu osobu ili cross-dressera.

FTM - modifikacija iz žene u muškarca

trans - sveobuhvatni pojam za one koji prelaze rodne ili spolne granice.

transvestit - osoba koja uživa u nošenju odjece drugog roda. (heteroseksualno i homoseksualno orijentirani)

butch - žena s naglašenim društveno normiranim oznakama muškog roda. (ne nužno homoseksualne orijentacije)

interseksualna osoba - rodjena s neodredivim genitalijama. Svake godine na tisuće djece radja se s neodredivim genitalijama koje kirurzi često preoblikuju bez znanja i pristanka roditelja (uobičajeni zahvat je preoblikovanje genitalija u uvriježena primarna ženska spolna obiljezja) što moze rezultirati emocionalnim traumama i gubitak osjeta i nemogućnost orgazma.

androgina osoba - koja se izgledom i vlastitom identifikacijom ne priklanja ni ženskom ni muškom rodu i rodno se izrazava miješano ili neutralno.

Moguce posljedice nekonvencionalnog rodnog i spolnog izražavanja

Društvena marginalizacija transrodnih osoba rezultira u nepreglednom nasilju. Kažnjavanje pokušaja rodnog prekoračenja dovodi do toga da su transrodne osobe podložnije samoubojstvima, ubojstvima, otkazima, fizičkom nasilju, ismijavanju i psihijatrijskim iživljavanjima te je njihov zivot u svim aspektima ograničen zbog toga što se njihova kompetentnost gleda samo kroz prizmu njihovog rodnog ili spolnog izražavanja.

Slučaj Brandona Teene je postao opće poznat kada je ta istinita priča prezentirana u filmu Boys Don't Cry. Taj slučaj nije jedini ni jedinstven. Slučajevi transfobije su česti i najčešće brutalni.

Evo ih nekoliko:

- Slučaj vozača kamiona koji je 20 godina radio za Winn-Dixie trgovine u Kentuckyju i bio u braku sa zenom 23 godine, koji je dobio otkaz zbog glasina da u slobodno vrijeme ponekad nosi žensku odjeću.

- Slučaj Aurore iz Ohia koju je sud sa 6 godina oduzeo njezinim biološkim roditeljima jer je dijete rodjeno s muškim spolnim karakteristikama, ali se od svoje druge godine izražava kao djevojcica i roditelji je u skladu s time odgajaju.

- Slučaj Willieja Houstona iz Tennesseeja koji je ubijen zbog pretpostavke da je gej kada je nakon večere sa zaručnicom i prijateljima odveo svog slijepog prijatelja u WC pridrzavajuci u drugoj ruci torbicu svoje zaručnice.

Da bi uopće došlo do rasvjetljavanja diskriminacije i nasilja protiv transrodnih osoba te pomaka u odnosu društva prema toj marginaliziranoj skupini, potrebno je prvo prepoznati važnost rodnih uloga i implikacije njihovih ograničenja u svakodnevnom životu svake/og od nas. Nažalost, (hrvatsko) društvo još funkcionira po principu zadane binarnosti, čvrsto ukalupljenih rodnih uloga i podržava ih, a svi mi koji živimo u proširenim oblicima rodnog i spolnog izražavanja moramo se nositi sa svakodnevnim nasiljem generiranim protiv svih vrsta različitosti.

Jelena Poštić
Tekst objavljen u hrvatskom dvotjedniku za kulturna i drustvena zbivanja Zarez, 24.4.2003.
Izvor: www.deve.org.yu

Transrodnost

 • Mama Majda: Najvažnije je šta će vam dete reći, šta ćete vi njemu reći, šta će reći neko drugi uopšte nije važno +

  Mama Majda: Najvažnije je šta će vam dete reći, šta ćete vi njemu reći, šta će reći neko drugi uopšte nije važno Jedna mama jednostavnim jezikom govori o autovanju svog deteta, transrodnosti, učenju o sebi, porodičnim odnosima i izazovima koji oplemenjuju i zbližavaju. Opširnije...
 • Južna Afrika: trans zatvorenica se borila protiv države i suda i pobedila +

  Južna Afrika: trans zatvorenica se borila protiv države i suda i pobedila Dvadeset trećeg septembra, Sud jednakosti Južne Afrike doneo je odluku u korist Džejd September, trans žene i seks radnice koja je u zatvoru. Opširnije...
 • Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila +

  Hana Konatar: Nisam postala žena tek tako, ja sam oduvijek to bila Hana Konatar, aktivistkinja Spektre, u intervju za FOS medij podelila je svoju ličnu priču i govorila o  važnosti prajda za društvo. Opširnije...
 • SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele +

  SAD: Mladi smatraju da trans osobe treba da koriste koje god toalete žele Trans osobama treba dozvoliti da koriste koje god toalete žele, odnosno one u kojima se osećaju prijatno, zato što „nisu seksualni prestupnici/e“, smatra većina mladih ispitanika/ca u istraživanju koje je Opširnije...
 • Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano +

  Feministički prikazi trans žena: Odlomak iz knjige Whipping girl Džulije Serano Odlomak iz knjige Džulije Serano, Whipping girl, A Transsexual Woman on Sexism and the Scapegoating of Femininity, koja predstavlja transfeministički manifest, s glavnom premisom da su koreni transfobije u seksizmu i da Opširnije...
 • 1