Dizačica tegova Lorel Habard ući će u istoriju kao prva autovana trans sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijadi u Tokiju nakon što su pravila za kvalifikaciju revidirana.

I dok Habard još uvek nije zvanično proglašena za članicu tima Novog Zelanda, članovi Međunarodne federacije za dizanje tegova potvrdili su za Gardijan da će joj sasvim sigurno biti dato mesto u ženskoj superteškoj kategoriji.

Habard, četrdesettrogodišnja dizačica tegova s Novog Zelanda, postala bi na taj način jedna od prvih autovanih trans olimpijskih sportistkinja.

Trenutno šesnaesta na svetskoj rang listi, osvojila je srebro na svetskom šampionatu 2017, tako da se od nje svakako očekuje medalja.

Olimpijski komitet Novog Zelanda potvrdio je da je Međunarodna federacija za dizanje tegova, glavno upravljačko telo za ovu olimpijsku disciplinu, revidirala proces kvalifikovanja zbog pandemije koronavirusa.

„Olimpijski komitet Novog Zelanda može da potvrdi da revidirani sistemi kvalifikacija Međunarodne federacije znače da će mnogi novozelandski dizači i dizačice tegova, uključujući i transrodnu atletičarku Lorel Habard, dobiti mesto u olimpijskom timu ove zemlje za Tokijo 2021.

Laurel Hubbard2
Lorel Habard u finalu igara Komonvelta 2018, u ženskoj superteškoj kategoriji +90kg (ADRIAN DENNIS/AFP via Getty Images)

„Prethodni uslov da se mora učestvovati u 6 takmičenja, smanjen je na četiri, zbog uticaja KOVIDa-19.“

Timovi ne moraju biti proglašeni do 5. jula, navodi izvor. Očekuje se da će tim Novog Zelanda za disciplinu dizanja tegova biti nominovan i izabran u junu.

„Pre svega toga, atletičari i atletičarke moraju da obezbede dokaze o sposobnosti da će biti u prvih 16 na Olimpijskim igrama, uz potencijal da dostignu i prvih 8,“ dodaje se.

Međunarodna federacija za dizanje tegova izmenila je pravila nakon što su brojna takmičenja bila otkazana zbog pandemije koronavirusa, što im je otežavalo rangiranje takmičara i takmičarki koji mogu da učestvuju i igrama.

Habard ispunjava uslove za takmičenje u igrama još od 2015, kada je Međunarodni olimpijski komitet objavio preporuke za trans atletičare i atletičarke.

Komitet, koji predstavlja čuvara igara, tvrdi da trans žene mogu da se takmiče sve dok su im nivoi testosterona ispod 10 nanomola po litri za godinu dana.

Zvaničnici Međunarodnog olimpijskog komiteta nadali su se da će revidirati okvir nakon konsultacija s naučnicima i aktivistima 2019, ali je ovaj plan pomeren za period nakon Olimpijskih igara.

Pored Lorel Habard i 11000 cisrodnih takmičara i takmičarki koji će učestvovati na Olimpijskim igrama u Tokiju, još dve trans sportistkinje se nadaju kvalifikaciji za igre: Čelsi Vulf, američka BMX biciklistkinja, i brazilska odbojkašica Tifani Abro.

Prevela: MJ

Izvor

 

Transrodnost

 • Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište +

  Transrodne osobe u Srbiji po lekove na crno tržište Prema istraživanju koje je 2019. godine sprovela organizacija Geten, više od 60 odsto trans osoba u Srbiji kao prioritet označava upravo rešavanje problema nestašice hormona. Opširnije...
 • Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? +

  Šta kada se trans osoba u procesu tranzicije vakciniše pre dobijana novih dokumenta? Ovo se upravo dogodilo Aleksandri – vakcinisala se dok je još uvek imala stara dokumenta koja su glasila na staro ime, i sada ne može da dokaže da je primila vakcinu, Opširnije...
 • Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda +

  Severna Irska: Dijagnoza rodne disforije nepotrebna za pravno priznanje roda Simbolička pobeda za trans prava izvojevana je u sudskom slučaju u Severnoj Irskoj u vezi sa rodnom disforijom i medicinskim preduslovima za trans osobe propisanim Zakonom o rodnom identitetu (priznanju Opširnije...
 • Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka +

  Trans dizačica tegova ulazi u istoriju kao prva autovana transrodna takmičarka Dizačica tegova Lorel Habard ući će u istoriju kao prva autovana trans sportistkinja koja će se takmičiti na Olimpijadi u Tokiju nakon što su pravila za kvalifikaciju revidirana. Opširnije...
 • Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike +

  Teksas: užasan zakon roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu negu kvalifikuje kao nasilnike Poguban novi predlog zakona američke države Teksas definisao bi roditelje trans dece koji pristaju na afirmativnu zdravstvenu negu za svoju decu kao „nasilnike“. Opširnije...
 • 1