Jedno od pisama čitalaca listu Danas povodom obraćanja Agate Milan Đurić na Paradi ponosa 2023.

Poštovani,

Ja nisam pripadnica LGBT populacije ali sam bila na Prajdu, i bila potpuno oduševljena govorom koji je održala Agata Milan Đurić, to je najbolji govor koji smo čuli na svim protestima protiv nasilja, bilo kom protestu u poslednjih nekoliko godina, sve je objasnila i političarima, Vučiću i njegovoj oligarhiji, crkvi, svim homofobima, kakav potresan, hrabar, pametan, fantastičan govor osobe koje je preživela tolike napade i mučenja još od devedesetih godina.

Svi ljudi oko mene na Prajdu su plakali i bili, gotovo u ekstazi dok je Agata govorila, saznala sam da gospođa ima četiri međunarodne nagrade za svoj rad i da je podigla pokret za ljudska prava, posebno LGBT zajednice ali i mnogo šire.

Želimo da vidimo i čitamo ljude poput nje, jer stalno u medijima slušamo i gledamo gotovo iste ljude.

Bravo za Prajd i Agatu, kakav govor protiv ovog kriminalnog, fašističkog režima od osobe koje koja pripada izuzetno ranjivoj populaciji.

Molim vas u ime svih nas koji nismo LGBT, a posebno LGBT zajednice, da prenesete njen govor u celini i intervjuišete gospođu, koja se čak setila i da izrazi solidarnost sa ljudima Maroka koji preživljavaju užasnu tragediju.

Hvala, s poštovanjem,

Autorka je sociološkinja

Izvor